„Muscle Biophysics PhD Summer School”
 
Az EFOP 3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 számú projekttámogatás („Az orvos-, egészségtudományi- és gyógyszerészképzés tudományos műhelyeinek fejlesztése”) egyik legfontosabb képzésorientált célja a minőségi kutatói utánpótlás biztosítása. A cél megvalósítására több alprogram szerveződik a projekttámogatás futamideje alatt, amelyek között kiemelt szerepet kap a „Summer School” PhD hallgatók számára című rendezvénysorozat. Ennek keretében, minden évben nyáron egy blokkosított, angol nyelvű PhD kurzus tartunk, részben külföldi előadók részvételével. Az ő közreműködésükkel új módszereket, problémafelvetéseket és megoldásokat ismerhetnek meg a hallgatók, melyek hozzájárulnak a doktoranduszok kutatói látásmódjának bővítéséhez is. A „Summer School” az angol nyelvű kurzusok számának növelésén keresztül lehetőséget teremt a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának külföldi PhD hallgatói számára, hogy minél több doktori kurzuson tudjanak részt venni, valamint a leendő külföldi PhD hallgatók számára is vonzóbbá teszik az egyetemünkön folyó doktori képzést. Ezen túlmenően, az angol nyelvű kurzusok elősegítik a magyar hallgatók szaknyelvi ismereteinek, illetve az idegen nyelvű kommunikációs képességének fejlődését. Ezek a rendezvények a doktori képzés és doktori kutatási folyamat hatékonyságának és eredményességének növelésén kívül a tudományos kapcsolati háló fejlődéséhez is hozzájárulnak.
 
Az első „Summer School” – „Muscle Biophysics PhD Summer School” címmel – Kellermayer Miklós professzor úr (Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet) szervezésében 2018. augusztus 28. és 30. között került megrendezésre Budapesten, a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központjában. A nyári PhD-egyetem egyben a „47th European Muscle Conference 2018” (EMC2018) felvezető eseményeként szolgált. A magyarországi és határon túli PhD hallgatók számára ingyenes, míg a külföldi hallgatóknak egységesen 300 EUR volt a regisztráció. Az EFOP 3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 számú projekttámogatás konzorciális egyetemi partnerei (Debrecen, Pécs, Szeged) is kaptak meghívást a rendezvényre. A „Summer School”-on történő részvételért 2 kredit pontot szerezhettek a PhD hallgatók. A hazai és külföldi egyetemekről összesen 35 PhD hallgató regisztrált erre a tudományos rendezvényre.

 
A PhD Summer School tematikájának vázát az izmok struktúrájának, működésének és modern biofizikai vizsgálómódszereinek ismertetése jelentette. A téma ma is aktív, neves kutatói tartottak előadásokat a speciálisabb, szűkebb témaköröket érintve, összesen 20 db 45 perces előadás formájában. Az elméleti alapok lefektetése és a speciálisabb témák felvázolása után lehetőség nyílt gyakorlatok végzésére is, amelyek során számos izom-vizsgáló metodikát ismertettek a résztvevőkkel. Így került bemutatásra az atomi erőmikroszkóp, amellyel az izmot felépítő fehérjemolekulák letapogatásával készíthető kép a topográfiai szerkezetükről. Ugyancsak lehetőség nyílt a lézercsipesz megismerésére, amely alkalmas egyedi fehérjefilamentumok mechanikai vizsgálatára. A módszerben két, speciális mikrogyöngy segítségével megragadott DNS molekula nyújtását és rugalmas tulajdonságainak vizsgálatát láthatták a hallgatók. A PhD hallgatók maguk is kipróbálhatták a molekula nyújtogatást kísérletes körülmények között.

Az idei PhD „Summer School” a szakmai tartalmakon túl kiváló lehetőség nyújtott hazai és nemzetközi kapcsolatépítésre is. A hazai orvosegyetemek mellett a világ orvos-biológiai kutatásában élen járó országaiból is érkeztek lelkes PhD-hallgatók (Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, USA), akik az izom-kutatás eltérő módszereivel végezték saját kutatómunkájukat, így a résztvevők között akadt kémikus, genetikus, általános orvos, gyógytornász, fizikus végzettségű PhD-hallgató is. A résztvevő PhD-hallgatók döntő többsége a „Summer School”-t követő „47th European Muscle Conference 2018” tudományos konferencián is részt vett, ahol saját kutatómunkájuk eredményeit poszter vagy szóbeli előadás formájában mutatták be.
A „Muscle Biophysics PhD Summer School” egy kiválóan megszervezett és tematikusan jól strukturált, színesen felépített nyári egyetem volt, amelyen az izomkutatásban érdekelt PhD-hallgatók széles köre gyarapíthatta mind elméleti, mind gyakorlati tudását.
A részletes program a következő link-en érhető el: http://mbp.kmcongress.com/#scientific_program