Dr. Somogyi Péter büszke arra, hogy a Semmelweis Egyetemen kezdte pályáját és itt születtek legnagyobb felfedezései. Legnagyszerűbb felfedezésének egykori tanítványait tartja, akik ma a nemzetközi szinten elismert neurobiológusok. Az Angliában élő tudós a Semmelweis Egyetem Újságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy szinte minden hónapban haza látogat, és ha van szabadideje, akkor a természetet járja.

Az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója, kiemelte: a Semmelweis Egyetem második Alma Matere, ahol legnagyobb felfedezései születtek. Felidézte: mint másodéves biológus, a II. Sz. Kórbonctani Intézetben kezdte sejtbiológiai kutatásait dr. Benedeczky István biológus irányításával, aki az elektronmikroszkópos laboratóriumot vezette. Úgy került az intézetbe, hogy a biológus felesége, Pásztor Rozália volt középiskolai biológia tanára. Benedeczky István vezetett be a mikroszkópiába, mellyel ma is a kenyeremet keresem. Ő tanított meg a tudományos vizsgálati módszerre, az etikai értékrendszerre, s szolgál ma is számomra emberi példaképül – hangsúlyozta. A tudós Benedeczky Istvánnak köszönhette azt is, hogy ötödéves egyetemistaként ösztöndíjjal Oxfordban tudta elkészíteni a diplomamunkáját David Smith mellett. A fehérje szekréció mechanizmusáról akkor született eredményeim a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban jelentek meg, s akkor még nem sejtettem, hogy a Royal Society tagja leszek – tette hozzá.

Biológus diplomája megszerzése után a Szentágothai János által vezetett Anatómiai Intézetben kapta első magyarországi állását a MTA tudományos segédmunkatársként, s itt ért el nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket az agykéreg szinaptikus kapcsolatainak feltárásában.
A Semmelweis Budapest Award átvétele kapcsán úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a Semmelweis Egyetem elismerte ezzel a díjjal és minden tőle telhetőt megtesz az egyetem hírnevének öregbítése érdekében. Ezért is ajánlottam fel az Awarddal járó összeget a fiatal kutatókat támogató alapítvány létrehozására – közölte a kutató.

Legnagyszerűbb felfedezésének azt az öt magyar diákot tartja, akiknek a tudományos világképében meghatározó szerepet játszott, s akikből nemzetközi szinten is elismert vezető neurobiológusok lettek. Nem tudok jobb érzést elképzelni, mint hallani csodás felfedezéseket olyanoktól, akiket én indítottam el. Nem panaszkodhatom a tudományos megfigyeléseimet illetően sem, többször átéltem az eureka pillanatot, amikor valami egy csapásra megvilágosodott, s előreléptünk – hangoztatta.

Dr. Somogyi Péter Szentágothai-tanítványként a legfontosabbnak azt a szemléletet tartja, amelyet az egykori tudóstól tanult. Szentágothai az idegrendszert egy időgépnek tekintette, amelynek működése közben az egyes gépelemek – idegsejtek, idegsejtcsoportok – mindig a megfelelő időpontokban kapcsolódnak ki-be. Az én szerepem az volt, hogy megismerjem és definiáljam az egyes alkotóelemeket. Ma is ezt csinálom, és ez kielégít – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy az agykutatás területén miért ilyen sikeresek a magyar kutatók, azt válaszolta: erre egyértelműen a sok generációs iskola hagyománya a magyarázat. „Ezért kell megbecsülést, és Magyarországon lehetőséget adni a kiemelkedő szakembereknek, világnézettől és politikai véleménytől függetlenül. Hol lennénk ma, ha Szentágothait félreállítják, mert hívő ember volt? A tolerancia, a tudás, és a hozzáértés megbecsülése a kulcs a szebb jövőhöz – vélekedett.

Dr. Somogyi Péter beszélt arról is, hogy szinte minden hónapban hazajön Magyarországra. A szakmai elfoglaltságaim mellett, ha van időm, legszívesebben a természetet járom és csodálom a biológia sokféleségét, a madarak, az állatok viselkedését, a növényvilág alkalmazkodását. Fizikai kihívásként vettem egy bozótos területet, amelyet visszaalakítok száraz vadvirágos gyeptársulássá, benne az összes rovarral és más élőlényekkel. A legbüszkébb a rézsikló betelepítésére vagyok – mondta el a kutató.

T-Sz.Sz.