Betűméret: A A A

Elhunyt Knoll József

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Knoll József az MTA rendes tagja, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet volt vezetője (1963-1993), professor emeritusa, Széchenyi és Állami díjas tudós, életének 93. évében, 2018. április 17-én elhunyt.  

Knoll József a magyar gyógyszerkutatás kiemelkedő alakja volt, jelentős szerepet játszott az egyetemi alapkutatás, a klinikum és a gyógyszeriparhoz köthető fejlesztés összekapcsolásában. Nevéhez számos gyógyszer, többek között a Parkinson-kór, újabban depresszió kezelésére az egész világon alkalmazott selegiline/deprenil fejlesztése fűződik.

Hazai és nemzetközi világhírű kutatók viszik tovább mindazt a tudást és szemléletet, amelyet neuropszichofarmakológiai kutatási műhelyéből merítettek.

Monográfiái, melyekben az aktív reflex kutatás területével kapcsolatos ismereteket a rá jellemző világlátással és társadalmi felelősségérzettel foglalta össze, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon nagy érdeklődést váltottak ki.

Legendás munkabírása, színes, minden új iránt nyitott, egyénisége, a munkatársaival való aktív kapcsolata, és mindaz a fizikai és szellemi hajtóerő, ami korunk egyik kiemelkedő tudósává tette, hiányozni fog az általa 30 éven át vezetett közösség életéből. A kutatás, az Intézet, a munkaközösség határozta meg életét, élete végéig aktívan dolgozott.

Halálával nem csak Intézetünket, hanem a magyar tudományos életet is komoly veszteség érte.

Emlékét megőrizzük.

Búcsúztatására 2018. május 25-én, pénteken 14 órakor a Fiumei Úti Sírkertben kerül sor.

(1086, Budapest, Fiumei út 16-18.)

Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet munkatársai

Kategória: Egyéb, Hírek | A közvetlen link.