Harmadik foglalkozáson összeállt a tablónk.

Igazi csapatmunka volt a feliratok és a hulladékok elhelyezése, komoly tárgyalásokat folytattak és megegyeztek, hogy mi hova kerüljön.Még találtunk néhány feliratot és hulladékot amivel bővíthetjük majd a tablót. illetve a gyerekek javasolták, hogy néhány feliratot írjunk át, mert többen úgy ismerik. / polisztirol= hungarocell, szórófejes flakon = hajtógázas spray, e-kütyü vezetékek, festékpatron /.

Megbeszéltük, hogy a lejárt gyógyszereket leadhatjuk a gyógyszertárban. Gyula nagyon büszke volt amikor megtudta, hogy a dm-ben is van gyógyszergyűjtő-doboz, mert az Édesanyja ott dolgozik.
A maradék gyógyszernek pedig bármelyik menhely örül, hiszen általában ezeket is tudják használni a kisállatok gyógyításában.
Izgatottan várják a következő alkalmat, amikor leadhatják az iskola és a kollégium területén szeptember óta gyűjtögetett veszélyes hulladékot, amit már külön dobozba tettek.

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét röviden HCSH ökoszakkör

Az idei hét témája: Méregtelenítsünk!
Többszöri nekifutás után úgy döntöttünk az öko szakkörös gyermekekkel, hogy már sok mindent gyűjtünk szelektíven, de a veszélyes hulladékokról kevés információnk van.
Ez volt a leghosszabb hetünk, mert egy hónapig tartott az öt foglalkozás.
Első foglalkozás HCSH 1: A hulladékok közül kiválogattunk mindent az
– újrahasznosítás / megy a szelektív gyűjtőbe /
– újrahasználat / = Edinával még készítünk belőle valamit /
– ártalmatlanítás / nem tehetjük a meglévő gyűjtőinkbe, mert veszélyes hulladéknak számít és külön kell gyűjtenünk /
Kitértünk arra, hogy melyik veszélyes hulladék miként szennyezi a környezetet, és mit tehetünk mi ellene.
Gyermekekben felmerült hová kellene dobni a cigarettásdobozt, illetve mit tehetnénk a sok eldobható pelenka ellen.
Házi feladat: szülőktől érdeklődjenek otthon mit tesznek a használt sütőolajjal, elemmel, égővel, lejárt gyógyszerrel. Interneten keressék meg a lakóhelyükhöz közeli hulladékgyűjtő udvart.

 

Elérkezett a várva várt nap. Megismerhettük a Zöld- DÖK őrjárat tagjait Henit, Natit és Dzsenit, akik egyébként a szomszédaink a kollégiumban. Elmondtuk a lányoknak, hogy milyen büszkék vagyunk rájuk, hogy ilyen nagy feladatot vállaltak az ökoiskola érdekében. Kéthavonta végigjárják az iskola és kollégium területét és összegyűjtik a csoportoktól a veszélyes hulladékot. Az átadás után kiderült, hogy szükség lesz egy ideiglenes gyűjtőre. Ez is megoldódott hamar. Várjuk őket vissza februárban. Így lett vége egy hónap alatt a hulladékcsökkentési hétnek, de minden foglalkozását szívesen és érdeklődve végezték a gyerekek.

 

Kollégium karácsonyi műhely
2-es csoport csorgatott karácsonyfával díszített ajándékzacskót és különféle technikákkal csomagolópapírt készített.

 

Az öko szakkör is tartott adventi készülődést. Főleg hulladék jégkrém pálcikák felhasználásával készítettünk díszeket. A karácsonyi műhelyen összegyűlt festékes vizet nem öntöttük a lefolyóba, hanem hagytuk kiszáradni és a megmaradt festéket kis tégelyekbe téve újból tudjuk majd használni.

Idén is valami zölddel készültünk a CP napra. 23 db kis zöld csomagot készítettünk a sütivásárra. Biztos mindenki észrevette, hogy valaki még a körmét is zöldbe öltöztette.

 

Szuhaj Esztertől minden alkalommal megkapjuk a Pető Zenedélután felkészítő anyagát, így lelkesen tanulmányozzuk az együtteseket és ismerkedünk a dallamokkal és táncokkal.

Folytatódik az élet a kollégiumban. Elkezdődött a vívás, idén már két korosztályban.Hősiesen küzdenek vívóink a Karácsonyi Kupát várva.