PETŐ ZENEDÉLUTÁN SOROZAT 36.


Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez

2019. április 3. szerda 15 óra
BERKA EGYÜTTES

moldvai csángó énekek, táncok

Mit tudhatunk a Berka Együttesről?
A Berka Együttes 2008-ban alakult népzenei együttes, táncházas zenekar. A berka csángó nyelven kicsi kost jelent. A Berka tagjai több ízben voltak zenét gyűjteni Moldvában.

Milyen hangszereket szólaltatnak meg?
koboz, dob, furulya, ének,hegedű

Milyen zenét játszanak a zenészek?
Moldvai csángó magyar népzenét játszanak. Ez a zene nagyon ritmusos, ezért táncházakban is sokszor hallani.

A csángók magyarok?
Igen. Többszáz évvel ezelőtt székelyföldről menekültek például Moldvába. Megőrizték nyelvüket, a magyart. Énekeik változatai közül az egyik a moldvai csángó dal. Korábban Magyarországhoz tartozott a terület, ahol a csángók élnek, ma Romániához tartozik.

Mit jelent a táncház szó?
A táncház táncos szórakozóhely, ahol élő népzenére járják a néptáncot. A táncház a tánctanulás helye is. Egymás mellett táncol az, aki már jól ismeri népe táncát és az, aki most tanulja az első tánclépéseket. A táncházban a dal is, a tánc is könnyen elsajátítható.

Ezen a napon lesz az ének verseny is. Nem ütközünk?
Nem ütközünk. A versenyzők éneke után a zsüri visszavonul, ekkor kerül sor a Berka Együttes előadására. Eredményhirdetés ez után lesz. Így a teljes program az ének-zene versennyel együtt 4-ig is eltart. Aki teheti, jöjjön föl a versenyre is! A Zenedélután résztvevőit kérjük, maradjanak a helyükön ülve a díjkiosztás végéig. Ünnepeljük együtt a díjazottakat!

Kérjük, hogy az előadás zavartalansága érdekében

  •  legkésőbb 14.55 órakor a közönség minden tagja csendben üljön a díszteremben. A szülőket is szívesen látjuk ezen az előadáson.

A napközisekért érkező szülőket kérjük, hogy az előadás és díjkiosztás teljes befejezését várják meg, csak azután vigyék el gyermeküket, 16 óra után!

TANAKOS munkaközösség ének szekció

Budapest, 2019. március 20.

 

Letölthető-pdf