február 21-én, immár negyedik alkalommal rendeztük meg a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának Énekversenyét. Összesen 38 gyermek nevezett, 3 kategóriában.
Célunk mindig a tehetséggondozás volt, mely ebben az évben új lendületet kapott.

Iskolánk, mint regisztrált Tehetségpont, komoly szakmai alapozással tesz lépéseket a tehetségakkreditációért. A „Tehetségprogram” fontos része e belső rendezvényünk, hiszen a szaktanári megfigyelésen túl arra is lehetőséget biztosít, hogy nyilvánvalóvá váljon, kik a tehetséges tanulók zenei téren.

A verseny célja elsősorban az, hogy a tehetségesebb gyerekek egy-egy értékes, nekik tetsző énekkel, vagy népdallal ki tudjanak állni társaik elé és képesek legyenek azt megfelelő szöveg-és dallamhűséggel előadni, ezzel szerezve örömet maguknak és egymásnak. Idén a téma, a farsangi mulatság volt.

A versenyt mindig közös „beénekléssel” kezdjük, ami azt jelenti, hogy ismert népdalokat a közönséggel és a konduktorok hangszeres kíséretével, együtt énekelünk – ezzel is oldva a versenyzők feszültségét. A szünetben, amíg a zsűri döntéshozatalra visszavonult, segítve az idő múlatását, valamint lelki feltöltődést is kínálva, Kerekes Szabolcs, régi, jó ismerősünk gitározott és tanított dalt nekünk. A fennmaradó időben még táncház, daltanulás és egy rövid, hangszerkíséretes, közös éneklés derített mindenkit jókedvre.

A gyerekek idén is nagyon szépen felkészültek a kötelező és a választott dalokból. Köszönet és elismerés illeti ezért az éneket tanító konduktorokat és a szülőket is.

A zsűri elnökének ez évben Szalay Katalint, a – szomszédos – Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola („Köbölkúti”) énektanárát, kórusának egyik vezetőjét nyertük meg. Kapcsolatunk az idei tanév CP napján indult egy közös, szabad énekléssel. Ez akkora élmény volt a gyerekeknek és pedagógusoknak is, hogy a IX. Konduktív Pedagógiai Világkongresszus nyitó napján, együtt léptünk fel. Azt hiszem mindannyian remekül éreztük magunkat a produkcióban, mely átsugárzott a hallgatóságra is.

A zsűriből nem hiányozhatott iskolánk igazgatója, Sélley Péterné – gyerekeknek Dóra néni -, és Wittner Erika kolléganőink sem, akik naponta együtt vannak a gyerekekkel, ismerik őket, a tehetségüket és a nehézségeiket is. Idén, különleges indulója is volt versenyünknek. Siposné Birkás Melinda kolleganőnk, a tanév eleje óta tanít zongorázni néhány gyermeket. Közülük választotta ki Szalkai Nórit, aki ezen a hangszeren kísérte három csoporttársa énekét. Szívet melengető volt hallani őket, melyet a produkciót követő vastaps is bizonyított.

A legszebben énekelők ajándéka színházlátogatás lesz. A MÜPA Fesztivál Színházában fogjuk megnézni, az „Üzenet a Földről” című darabot, 2017. március 27-én.

Bízunk benne, hogy a tavalyihoz hasonlóan ez is hatalmas élménnyé válik a gyerekek és kísérőik számára is.

Helyezettek

I. kategória (alsó tagozat)

Fésűs Márk (alapozó 1. oszt.)
Bán Diána (3. oszt.)
Németh Emánuel (1. oszt.)
Szabó Szabolcs (3. oszt.)
kategória (felső tagozat)
Cimer Dorottya (5/b oszt.)
Fehér Vivien (8/b oszt.)
Cseri Eleonóra (8/b oszt.)
Aux Mátyás (5. oszt.)

Különdíj

Szalkai Nóra – zongora

Ignácz Nikolett

Illés Natália

Szalkai Anna

II. kategória (zeneismeret)

Farkas Blanka
Mészöly Vivien
Cimer Bálint
Csendes Noémi

Köszönet a felkészítő konduktoroknak:

Cseizer Bernadett, Flaskóné Cséke Tünde, Márton Gáborné, Matus Márta, Héviziné Molnár Csilla, Mucsina Dóra, Papp Eleonóra, Szuhaj Eszter, Siposné Birkás Melinda, Urbin Tünde, Vadász Zsuzsanna.

Végül, köszönöm a sok segítséget Szuhaj Eszter kolléganőmnek!

Papp Eleonóra (énekkar vezető konduktor – szervező)

Budapest, 2017-03-19