Betűméret: A A A

Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének, Lovász Lászlónak felkérésére intézetünk munkatársa, Alpár Donát részt vett az MTA Fiatal Kutatók Eseti Bizottságának munkájában. Ez az MTA tagokat és fiatal kutatókat egyaránt tömörítő, átmeneti szervezet a 2018-as évben Pósfai Mihály akadémikus vezetésével kidolgozta a Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) működési elveit, valamint előkészítette az FKA indulásához és működéséhez szükséges adminisztratív feltételeket.

 

Az MTA és a Global Young Academy támogatásával ez év májusában megalakult FKA kiemelt célja a magyar fiatal kutatók sajátos nemzedéki érdekeinek átfogó képviselete hazai és nemzetközi szinten. Az FKA tevékenységével elő kívánja segíteni a fiatal kutatók szakmai fejlődését, élet- és munkakörülményeinek javítását, valamint a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősödését. Az FKA induló taglétszáma 2019-ben 24 fő, melyet minden évben 12 új tag öt éves periódusra való megválasztása követ egészen addig, míg a taglétszám el nem éri a maximális 60 főt, reprezentálva az Élettudományok, Humán- és Társadalomtudományok, valamint a Természettudományok szakterületeit. A szervezet munkáját, melyben a Semmelweis Egyetemet jelenleg négy fő képviseli, Alpár Donát vezetőségi tagként segíti az első évben.

 

Az FKA tagjai Magyarországon elsőként végeztek átfogó kérdőíves felmérést a 45 év alatti fiatal kutatók helyzetének és életkörülményeinek átfogó megismerése céljából, a legfontosabb eredmények összefoglalása a Magyar Tudomány című folyóirat most megjelent, júliusi számában olvasható.

Kategória: hírek | A közvetlen link.