Intézetünk egyetemi tanára, Prof. Sápi Zoltán társszerkesztésével jelent meg a Medicina könyvkiadó gondozásában a Malignus lágyrésztumorok diagnosztikája és kezelése című szakkönyv. 

A Prof. Szendrői Miklóssal és Dr. Pápai Zsuzsával közösen szerkesztett könyv hiánypótló funkciót tölt be, mivel az elmúlt évtizedekben a lágyrésztumorok diagnosztikájáról és kezeléséről az elmúlt évtizedekben nem jelent meg áttekintő mű.

Az Intézetben tartott könyvbemutatón a szerkesztők kiemelték, hogy az elkészült mű igazi interdiszciplináris megközelítésben mutatja be a lágyrésztumorokat, kitérve a a sebészet, a patológia,  a klinikai onkológia, valamint  a képalkotó technikák legfontosabb aspektusaira.

A Medicina Kiadó ismertetője alapján a könyv általános részében a szerzők kitérnek a lágyrész-sarcomák epidemiológiai adataira, tárgyalják a daganatok gyakoriságát, életkor szerinti megoszlását, genetikai vonatkozását. A klinikai tünetek megbeszélését követően tekintélyes fejezet foglalkozik a különböző képalkotó eljárások, mint MR, CT, UH, hagyományos röntgen, csontizotóp, PET CT stb. szerepével a lágyrész-sarcomák megjelenítésében. Külön fejezet tárgyalja a prognosztikai faktorokat, a ma általánosan elfogadott stádiumbeosztást, a különböző szövettani mintavételi technikákat, bemutatja a daganatok kivizsgálásának algoritmusát.

Az általános rész legfajsúlyosabb része a lágyrész-sarcomák sebészete. Az egyes régiók szakemberei leírják a különféle sebészi technikákat, sebészi rekonstrukciós lehetőségeket. Fejezetenként megbeszélésre kerülnek a lágyrész-sarcomák gyógyszeres és sugárkezelése, az újabban bevezetésre került target terápia, valamint az intervenciós radiológiai lehetőségek is.

Fontos fejezet a lágyrész-sarcomák áttéteinek a kezelése, lágyrésztumoros betegek utánkövetése, a betegek életminőségének javítása, pszichológiai gondozásuk.

A részletes rész a legújabb WHO-beosztás szerint ismerteti az egyes entitások megjelenését képalkotó vizsgálatokkal, szövettanát, a betegség prognózisát és multimodalitású kezelését. Az anyag mondanivalójának elsajátítását gazdag illusztráció segíti.

A Kiadó és a Szerkesztők reményei szerint a könyvet szívesen forgatja radiológus, patológus, klinikai onkológus, onkológus sebész és ortopédsebész, de reumatológus és háziorvos kolléga is egyaránt.