2017.május 18-20. között rendezték meg Szegeden a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) XXVI. kongresszusát. Az onkohematológiai kutatócsoport munkatársai és hallgatói nyolc előadással és kettő poszterrel képviseltették magukat az idei rendezvényen.

A kongresszus első napján Bödör Csaba „Az akut myeloid leukémiák személyre szabott diagnosztikája és kezelése napjainkban: Álom vagy valóság?” címmel tartott összefoglaló előadást, amit Alpár Donát előadása követett, aki az MLPA és a digitális MLPA különböző onkohematológiai kórképekben való alkalmazhatóságáról számolt be. Továbbá, két poszter is bemutatásra került: Kiss Richárd a kezelésmentes remisszió lehetőségeit mutatta be CML miatt kezelt betegeknél, Boha Zsófia pedig a „JAK2 V617F és CALR mutációk variáns allélfrekvencia meghatározásának jelentőségei mieloproliferatív neoplazmákban” című poszterét ismertette. 

A konferencia második napján Reiniger Lilla beszélt a primer központi idegrendszeri lymphomák sejteredetének meghatározásáról NanoString LST assay alkalmazásával, illetve Tolnai-Kriston Csilla (Témavezető: Dr. Barna Gábor) ismertette a „Lenalidomide hatásának in vitro vizsgálata CLL sejtek túlélésére és immunfenotípusára” című előadását. A kongresszus záró napján Marosvári Dóra tartotta meg előadását „Alacsony MTOR aktivitás primer központi idegrendszeri lymphomákban” címmel. Takács Ferenc (Témavezető: Dr. Barna Gábor) a CD86 molekula szerepe a CLL sejtek túlélésében, proliferációjában vizsgálat eredményeit mutatta be, melyet Király Péter Attila „Molekuláris vizsgálatok hajas sejtes leukémia-variánsban szenvedő betegeinkben” című előadása követett. A TP53, BTK és PLCG2 mutációk vizsgálatának jelentőségét B-sejtes lymhomákban pedig Fésüs Viktória ismertette.

A konferencián  az MHTT tisztújítására is sor került. A tagok szavazati alapján az MHTT elnöki feladatait a következő időszakban Dr. Illés Árpád látja majd el. Az újonnan megválasztott főtitkár Dr. Vörös Katalin, a titkárok pedig Dr. Demeter Judit és Dr. Bödör Csaba.

A kongresszus részletes programja az alábbi linken található.