A Pető Sportegyesület és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezésében tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Mikolovits Veronika evezős ergométeres bajnokságot és emlékversenyt. Az eseményen több mint tíz egyesület 140 sportolója képviseltette magát, így a Pető András Kar Gyakorló Konduktív Általános Iskolájának házi versenye mára már az utánpótlás-nevelés első számú versenye lett.

Az esemény, melyre Budapest több helyszínéről, de Mosonmagyaróvárról, Győrből és Vácról is érkeztek versenyzők, a Magyar Paralimpiai Bizottság által is támogatott sportesemény, ahol a házigazdák a vendégek között köszönthették Ligárt Balázs sportigazgatót, valamint Nagy Gábort, a Magyar Paraevezés szakág szövetségi kapitányát is, akik a megmérettetés végén az érmeket is átadták a győzteseknek.
 

dr. Túri Ibolya, a Pető András Kar tudományos dékánhelyettese Feketéné dr. Szabó Éva KPK igazgató társaságában  köszöntötték a résztvevőket, méltatták az esemény fontosságát és tájékoztatást adott a rendezvény pontos lebonyolításáról, majd kezdetét vették – a korcsoporttól függően – 100-2000 méteres versenyszámok. 

Az ergométer olyan, az egész testet átmozgató beltéri evezőpad, melyet ép- és mozgásukban akadályozott emberek egyaránt használhatnak, előnye, hogy alacsony ízületi terhelés mellett kényelmesen el lehet érni különböző edzettségi szinteket. Jótékony fizikai és szellemi hatásai miatt több mint tíz éve kezdődtek meg az első edzések és versenyek az általános iskolában, mára pedig a PAK egykori házi bajnoksága a Magyarországon fogyatékkal élő sportolók legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát. 

A verseny a Magyar Evezős Szövetség éves sportrendezvényeinek hivatalos versenye, időpontját tekintve mindig két héttel megelőzi az Országos Bajnokságot, ezzel is megfelelő lehetőséget teremtve a versenyre való felkészüléshez, megmérettetéshez. A rendezvény mindezen túlmenően fórumot teremt a magyarországi fogyatékkkal élő sportolók és sportot kedvelő gyermekek és fiatalok találkozásának, így a versenyen résztvevők között Down-szindrómával, autizmus spektrumzavarral, mozgássérüléssel, hallás- és értelmi sérüléssel élő gyermekek és fiatalok is részt vettek.
 
Az ergométeres “regatta” résztvevői a 2009 októberében, a Himalája Ren Zhong Feng csúcsa közelében eltűnt hegymászókra, köztük Mikolovits Veronika konduktorra is megemlékeztek a verseny megnyitóján.

 

dr. Túri Ibolya / Vona Zsófia

Fotó: Tatai Balázs – Semmelweis Egyetem