2019. szeptember 11-19. között az Acena, az Aquinas College és a Conductive Learning Center (CLC) meghívására szakmai körúton vett részt Dr. Matos László, a PAK oktatási dékánhelyettese az Egyesült Államokban Chicago-ban és Grand Rapids-ben.

Látogatása első helyszínén, a chicagói Center of Independence központban, ahol 90 fő fejlesztése folyik 6 konduktor részvételével, lehetősége nyílt a konduktor-kollégákon túl Patricia Herbst-tel a központ vezetőjével, valamint gyógytornász és logopédus munkatársakkal való találkozásra is.

Kötetlen megbeszéléseknek is helyt adott a szeptember 12. és 15. között megrendezésre került Acena-konferencia, melynek megnyitóját követően a résztvevők megtekinthették Dr. Zsebe Andrea dékán videós üdvözletét is. A kar dékánhelyettese tolmácsolta Dr. Zsebe Andrea gondolatait a konduktorképzés jelenlegi helyzetéről, majd Dr. Matos László a zene szerepéről tartott előadást a konduktív napirend vonatkozásában.

Galéria

11kép

A színes programok között helyt kapott Melanie Brown előadása a konduktív nevelés és a wellbeing, valamint Valerie Kattouf és Leonard Messner előadása a CP és a látás- és mozgásproblémák kapcsolatáról. Innovációs témákról is szó esett: Steven Xu az elektronikus szenzorok és mobiltechnológia felhasználási lehetőségeirő beszélt a CP diagnózis során, Benyovszky Andrea pedig a CP során alkalmazott és alkalmazható innovációs lehetőségekről számolt be. Lindsay Hansen megismertette az érdeklődőet az Aquinas konduktor-tanárképző programjával, Ézsiás Zsolt pedig személyes, konduktori tapasztalatait osztotta meg a stroke utáni állapotban. Felszólalt még Roberta O’Shea, aki előadásában a mozgásanalízis, Teresa Kinnersley pedig a konduktor elvárásai témakörét járta körül. A konferencia záróelőadását Alana Curtin és Andrea Swinger tartották, akik az írás- és rajztanítás kihívásait mutatták be a konduktív fejlesztés során.

Matos László szeptember 16. és 18. között Grand Rapidsba látogatott, ahol Susan English-sel, az Aquinas College dékánjával találkozhatott, ahol már több mint 20 éve folyik konduktorképzés Dr. Benyovszky Andrea szakmai iránytása mellett.

Az Egyesült Államok-beli látogatás a Conductive Learning Center új épületegyüttesének megtekintésével végződött, ahok Harry Knopke intézményigazgatóval történt találkozást követően a PAK dékánhelyettese részt vehetett az október 8-án megrendezésre került jótékonysági bál előkészületeiben is.

Vona Zsófia
Fotó: Matos László