A Pető angyalainak repülése az UltraBalatonon

Van egy Mexikóban a mai napig fennmaradt bennszülött törzs, a tarahumarák, akik egyes feljegyzések szerint 24 óra alatt akár 340 kilométert is megtesznek ünnepeik alkalmával, és nem ám váltóban, hanem egyénileg! Viszont ők egész nap, kora gyermekkoruktól erre edzenek. A mi, Petős csapatunk Pető angyalai néven szeretne 12 fő bevonásával 24 óra alatt 220 kilométert lefutni, májusban az Ultra Balaton nevű Balaton körül megrendezett ultramarathonon. A mi kis „szerény” célunkkal azonban úgy tűnik, hogy egy hatalmas álmot valósíthatunk meg: anyagilag is lehetőségünk nyílik támogatni a petős gyerekek óvodai és iskolai mindennapjait. Így hát van köztünk valójában párhuzam, hiszen az indiánok is hatalmas, hitbéli meggyőződésből futják a hihetetlen távolságokat, és most minket, csapattagokat is minden megtett méteren egy magasabb cél fog vezérelni.

De hogyan is kezdődött ez az egész? Hiszen sokak hobbyja a konduktorhallgatók közül a futás így jött hát az ötlet, hogy összefogva, szponzorokat is keresve (és ténylegesen találva) egy ultramarathon keretein belül a jó cél érdekében váltót fussunk. Körülbelül úgy jött ez, mint a világ sok nagy, mindent megmozgató ötlete: spontán. Ketten (Bene Rebeka és Felhalmi Mónika) elindítottak egy kezdeményezést, mi pedig, lelkes futkározók, csatlakoztunk. Az akció olyan jól sikerült, hogy egyik főiskolai tanárunk, Frank Tamás tanár úr, valamint az óvodán dolgozó egyik konduktor, Váradi Csilla is csatlakozott egyre népesebb csapatunkhoz, amely végül tizenkét fővel regisztrált be az ultramarathonra.

Azt hiszem, hogy itt van a helye és ideje megjegyezni, hogy a jelentkezők közül többen is a főiskolán egy éve elindított egészségprogram hatására kezdték el napirendjükbe a rendszeres testmozgást beépíteni, és egy konkrét cél adott erőt ebből egy életvitelt felépíteni. A marathonra vállalkozók közül mindenki heti sok-sok kilométert fut, ami pozitívan hat nem csak a testünkre, hanem a szellemünkre is. Az ebben való elindításért mai napig hálásak vagyunk Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna tanárnőnek.

A futás maga a nyilvánvaló egészségügyi előnyein kívül különleges, hatalmas élményekhez is hozzásegíthet bennünket, pont olyan kihívások által, mint amilyen a 2019. május 10. és 12. között megrendezett Ultra Balaton lefutása is lesz számunkra. A 221 kilométeres távot a Balaton körül kisebb etapokban fogjuk váltóban teljesíteni. Mindenkire hozzávetőlegesen 20 kilométer lefutása fog hárulni a 24 óra alatt, azonban ezt nem egyszerre kell, hogy lefussuk, hanem több részletben. A kihívás viszont így is hatalmas, hiszen akár éjjel, vagy nappal, esőben vagy napsütésben mindenkinek teljesítenie kell a saját porcióját ebből a 221 kilométerből. Arról, hogy mindenki eljusson a következő váltópontra egy autós segítő fog gondoskodni.

A jó eszköz és a jó cél találkozása lesz ez a futás, mivel már nem csak a saját határaink legyőzése a cél, hanem az is, hogy a TEGYA (Tégy a Pető Intézet Gyeremekeiért Alapítvány) számláját a lehető legnagyobb összeggel támogassuk. Ennek jegyében úgy döntöttünk, hogy mindenkinek megadjuk a lehetőséget, aki úgy érzi, hogy támogatni szeretne bennünket, hogy „megvásárolhassa” a kilométereinket. Szeretettel és a már előre hatalmas hálával a színünkben várunk minden felajánlott forintot, amelyet az Alapítványnak lehet átutalni a TEGYA Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány 10104105-50393800-01000007 adószámra. Minden kilométer „megvehető” elő- és utóvételben 2500 forintért!

Balogh Anna