Betűméret: A A A

Ortopédia Tantermi előadások 2017/2018 tanév I. félév

Az előadások helye: Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanterem

Az előadások időpontja: szerdánként 08.00- 09.40-ig, kéthetente.

 

2017-09-13

 1.

Az ortopédia története. Az ortopédiai oktatás tárgya. Az ortopédiai betegellátás szervezete Magyarországon. A megelőzés lehetőségei Mozgásszervi gyulladásos (specifikus, nem-specifikus) betegségek

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

 

2017-09-13

 2.

A gerinc anatómiája és biomechanikája. Gyermekkori gerincbetegségek: a helytelen tartás. Kyphosis aldolescentium (M.Scheuermann). Vertebra plana (Calvé-def.) A scoliosis. Az idiopathiás, strukturális scoliosis keletkezésére vonatkozó elméletek, pathologiai elváltozások, klinikai és radiologiai tünetek, megjelenési formák. Az ismert etiológiájú scoliosisok megjelenési formái, tünetei, kezelésük (congenitalis, paralyticus, rachiticus scoliosisok).

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

2017-09-27

 

 3.

A gerinc degeneratív és gyulladásos megbetegedései. A derékfájás (lumbago) etiologiája. Klinikai tünetek, kezelés. A discogén derékfájás. Az intervertebralis discusok jelentősége ép és kóros viszonyok között. Az ischias-syndroma tünettana, kezelése. A spondylolysis és spondylolisthesis. Lumbalisatio, sacralisatio.

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

 

2017-09-27

 4.

 

Arthrosis deformans coxae. Az arthrosis ethiologiája, pathologiája, klinikai és radiológiai tünetek. Konzervatív és műtéti kezelési eljárások.

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

2017-10-11

 

 5.

 

 

 2017-10-11

 6.

A nyak és felső végtag deformitásai és betegségei. Veleszületett betegségek. A szülési felsővégtag-bénulás. Habitualis vállficam. Cervicobrachialis syndroma. Thoracic outlet syndr. Rotátor köpeny betegségei. Degeneratív betegségek. Epicondylitis lateralis humeri.

Előadó: Dr. Antal Imre egy. adj.

 

Neuromuscularis betegségek. Osztályozás, kezelés. Az infantilis cerebralis paresis. A gerincvelő záródási zavarai. Izomhiányok. Dystrophia musculorum progressiva és egyéb izombetegségek.

Előadó: Dr. Terebessy Tamás egyetemi adjunktus

   

2017-10-25

 7.

 

 

 

2017-10-25

 

 8.

A térd betegségei. A habitualis patellaficam. Osteochondrosis deformans tibiae. Genu valgum, varum, recurvatum. Arthrosis def. genus. Chondromalatia patellae. A meniscusok sérülései. Synovitis genus.

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

 

A láb betegségei. Pes valgus cong. Pes planovalgus. Tarsalis synostosisok. Hallux.valgus. A láb csontjainak asepticus necrosisai. A lábízületek arthrosisa. Gyulladások, arthropathiák.

Előadó: Prof. Szendrői Miklós egyet.tanár

   

2017-11-15

 9.

A csípőficam, a világra hozott csípőficam. A csípőízületek fejlődése, anatómiája. Dysplasia, subluxatio, luxatio, patho-anatómiai viszonyok. Klinikai (korai és késői) tünetek, rtg. tünetek. A kezelés különböző módszerei.

Előadó: Prof. Szőke György egyet.tanár

 

2017-11-15

 10.

Mozgásszervi daganatok a mindennapi orvosi gyakorlatban (primer malignus és benignus tumorok, tumorszerű elváltozások, metastasisok).

Előadó: Dr. Antal Imre egyetemi adjunktus

2017.11.29

 11.

Osteochondritis juvenilis coxae (M.Perthes). Epiphyseolysis capitis femoris. A dongaláb.

Előadó: Prof. Szőke György egyet.tanár

 

2017-11-29

 

 12.

Fejlődési rendellenességek, végtagfejlődési rendellenességek. Végtagrövidülés, végtaghosszabbítás.

Előadó: Dr. Kiss Sándor egyetemi adjunktus

2017-12-13

 13.

Pulmonológia előadás.

2017-12-13

 14.

Protézisek, ortézisek. Ortopéd cipők. Gipszrögzítési technikák.

Előadó: Dr. Bejek Zoltán egyetemi adjunktus, Dr. Kiss Sándor egyetemi adjunktus