Betűméret: A A A

Kézszebészeti profil

 

kez01

Klinikánkon 1965 óta működik szervezett kézsebészeti ellátás akut kézsérültek részére, valamint nem sérülésből adódó kézbetegségek gyógyítása céljából.
2004 márciusától bár frissen sérült betegeket – szervezési okokból – nem láthatunk el, azonban hétfő és szerda délelőttönként 9 és 13 óra között működik kézsebészeti ambulanciánk, melyen kézsebész szakorvos várja a gyógyulni vágyó kézbetegeket.

Gyógyító tevékenységünk sokrétű:

– az ujjak zsibbadásával, a kéz kisizmok sorvadásával járó csuklótáji ún. carpalis alagút szindroma

– különféle okból kialakult ínhüvelygyulladások, pattanó ujj betegség

– a csukló és a kéz kisízületeinek fájdalmassága, gyulladása

– a tenyérben lévő bőr alatti kötőszövet zsugorodásából adódó, az ujjak mozgáskorlátozottságát okozó Dupuytren-betegség

– a kézen és a csukló körül előforduló ganglionok

– daganatszerű elváltozások és valódi daganatok

sérülés után kialakult csukóizületi fájdalom

rossz helyzetben gyógyult törések korrekciója a kézen és a csukló tájékon

– a kéz használatát korlátozó deformitások

miatt fordulhatnak hozzánk.

További információért e-mailben is fordulhat hozzánk:

kezsebeszet@gmail.com

Ambulanciánkra: friss háziorvosi beutaló, előzetes telefonos bejelentkezés szükséges. Tel: 06-1-209-3355
Rendelési idő: 9:00-13:00

hétfőn: Dr. Vancsó Péter

szerdán: Dr. Hetthéssy Judit

Amennyiben az Ön betegsége műtéti ellátást igényel, előjegyzésbe vesszük. A műtétről, annak várható és lehetséges következményeiről részben az ambuláns vizsgálatkor történő előjegyzésekor, részben pedig a műtét előtt részletesen tájékoztatjuk, igényei szerint.

Átlagosan 2-4 hét a várakozási idő, ezalatt Ön a beavatkozáshoz szükséges rutin laboratóriumi vizsgálatokat háziorvosa segítségével el tudja végeztetni.
Tekintettel arra, hogy a műtétre már a kész laborvizsgálatokkal és kivizsgálva érkezik, a lehető legkevesebb időt kell osztályunkon töltenie.

A műtéteket – kivéve a kisgyermekek ellátását – nem altatásban, hanem helyi- vagy ún. vezetéses érzéstelenítésben végezzük. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hónaljárokba vagy a kulcscsontja feletti területre – a karját ellátó idegfonat köré – kap érzéstelenítő injekciót az anaesthesiológus orvostól. Ez nem fájdalmas, az egész karja elzsibbad 2-3 órán keresztül; néha hosszabb ideig is tart az érzéstelenítő hatása, így a műtét után sok esetben nincs szükség további fájdalomcsillapításra.

A műtétet követően a betegségtől és az ellátás fajtájától függően pihentető gipszsínt is felhelyezünk az operált végtagra, ezt előre egyeztetjük Önnel.

kez03A műtét után utasításokkal és zárójelentéssel ellátva bocsátjuk otthonába. Varratszedésig az operált kezet 1x-2x kell átkötni, ezt Klinikánk kézsebészeti kötözőjében a reggeli órákban, soron kívül végezzük el, így betegeinknek kötözésre sem a háziorvoshoz, sem a sebészeti szakrendelőbe nem kell menniük. Betegállományba vételét azonban háziorvosa intézi, így a műtétet követő napokban a zárójelentésével együtt fel kell keresnie orvosát, vagy valakivel el kell küldenie a kórházi végzést. Varratszedésre a mütétet követő 9-12. napon kerül sor ambulanciánkon, a reggeli órákban soron kívül.

Amennyiben szükséges, Önt a kézbetegségek fizikoterápiás és gyógytorna kezelésében jártas, több évtizedes gyakorlattal rendelkező gyógytornász kolléganőhöz irányítjuk további ellátás céljából mindaddig, amíg a kívánt eredményt el nem érjük.