Magyarország bakui nagykövetsége az Azerbajdzsáni Orvosi Egyetemmel (AMU) közösen szervezett előadást és kiállítást Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából Bakuban. A rendezvényen több mint 150-en vettek részt, köztük egyetemi oktatók és hallgatók.

A rendezvényen Elchin Agajev sebészprofesszor, az AMU általános sebészeti tanszékének vezetője tartott előadást és történeti áttekintést a XIX. századi szepszisről, majd Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője ismertette Semmelweis Ignác életútját. Bemutatták a Semmelweis pályáját bemutató, 10 darabból álló, angol nyelvű roll-up kiállítást is, mely a továbbiakban az orvosi egyetem különböző karain lesz látható 5-5 napos időszakokon keresztül.

Az előadás után Hadiyev Ismayli professzor, a bakui 1. sz. Egyetemi Klinika vezetője, Elchin Agajev sebészprofesszor, Dr. Nadir Zeynalov nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes és Dr. Pop Marcel áttekintették az együttműködési lehetőségeket. Az AMU rektora, Garay Chingiz Garaybayli elmondta, céljuk a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a Semmelweis Egyetemmel megkezdett kapcsolatok továbbvitele. Dr. Pop Marcel megemlítette, hogy a Semmelweis Egyetem diákjainak mintegy 30 százaléka külföldi, továbbá mintegy 100 kutatócsoportban közel 300 kutató dolgozik, akik folyamatosan jelentős eredményeket érnek el nemzetközi téren is. Jelezte, hogy jövőre ünneplik az egyetem fennállásának 250. évfordulóját, ennek apropóján számos konferencia és egyéb rendezvény zajlik majd Budapesten, melyekre az AMU képviselőit is várják résztvevőként. Hozzátette: érdemesnek tartaná rövid távú együttműködési projektek (pl. Erasmus+ pályázat), valamint közös kutatási tevékenység mentén mélyíteni a kooperációt.
 
Forrás és fotó: Magyarország Nagykövetsége, Baku