A prágai Károly Egyetem és Egyetemi Kórház professzora, a szívcentrum vezetője, Dr. Petr Widimský a 2018-as Semmelweis Budapest Award díjazottja a Szenátus egyhangú döntése alapján. A Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért vehette át a tudós Dr. Merkely Béla rektortól a Semmelweis Szalonban. Petr Widimsky professzor „A Prague vizsgálatok története: a szívinfarktustól az iszkémiás stroke-ig” címmel tartott előadást.

A díjátadó alkalmából rendezett tudományos ülést Dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy a 2009-ben alapított díjat olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósok kaphatják, akik munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez, és az emberiség javát szolgálja.

A rektor kitért arra, hogy a hamarosan 250 éves évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem Európa egyik vezető orvos- és egészségtudományi központja, amely a tradíciót és az innovációt ötvözi az oktatás, kutatás és gyógyítás hármas egységében. Ezen kívül büszkén ismeri el az olyan rendkívüli teljesítményeket is, amelyek előrelendítik a tudományt és példát mutatnak mind a fiatalabb generációknak, mind a tapasztalt kutatóknak. Felsorolta a Semmelweis Budapest Award korábbi díjazottjait és kiemelte, hogy hozzájuk hasonlóan Dr. Petr Widimský is több szálon kapcsolódik Budapesthez és az egyetemhez, intenzív tudományos együttműködések és személyi kapcsolatok révén.

Dr. Petr Widimský laudációját Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes ismertette. Úgy fogalmazott: Dr. Petr Widimsky tudományos eredményei mindannyiunk számára megmutatják, hogyan tudja egy kiváló klinikai kutató előrébb vinni a világot. Beszámolt arról, hogy a professzor által vezetett „Prague” vizsgálatok miként bizonyították be, hogy a katéteres szívkoszorúér-tágítás hatékonyabb terápia a heveny szívizom infarktussal kezelt betegek ellátásában, mint a korábban széles körben alkalmazott vérrögoldó infúziós kezelés. Korábbi díjai közül megemlítette az Európai Kardiológiai Társaság 2014-es aranyérmét, a Cseh Köztársaság 2016-ban odaítélt „Mensa Honorary” elismerését, valamint a Charles University „Donatio Universitatis Carolinae“ díját.

Dr. Ferdinandy Péter kiemelte, hogy a díjazott évtizedek óta szorosan együttműködik magyar tudósokkal és klinikákkal, így például magyar intézményeket is bevont a Prague tanulmányokba, valamint az általa alapított „Stent For Life“ kezdeményezés munkájába is. Magyar szakmai konferenciák rendszeres előadója, a Magyar Kardiológiai Társaság 2017-ben pedig tiszteletbeli taggá avatta.

Petr Widimský professzor előadásában összefoglalta a Prague vizsgálatok történetét, az 1996-ban indult első vizsgálattól kezdve egészen napjainkig, hiszen a tanulmánysorozat ma is fut, a legutóbbi, 23-as számú vizsgálata néhány hete indult. Beszámolt arról, hogy az első vizsgálat előtt nagy különbség volt az infarktuson átesett betegek halálozásában aszerint, hogy területileg hol történt az eset, azaz milyen felszereltségű kórházban kezelték a beteget. A vizsgálat kimutatta, hogy a szívkatéteres koszorúértágítás annyival hatékonyabb terápia a korábban alkalmazott vérrögoldásnál, hogy megéri a beteget akár több száz kilométert is elszállítani egy olyan központba, ahol el tudják végezni ezt a beavatkozást. Bár eleinte szkepticizmus fogadta ezt a hozzáállást, a későbbi kutatások megerősítették az eredményeket, és 2002-ben Csehország lett az első a világon, ahol hivatalosan is a szívkatéteres tágítás lett az első számú kezelési javaslat ilyen esetekben – ezt követte 2003-ban az európai, majd 2004-ben az amerikai kardiológiai társaságok hasonló lépése.

A professzor elmondta, hogy a vizsgálatok eredményi alapján mintegy felére csökkent az infarktuson átesett betegek kórházi halálozása és megszűntek a regionális különbségek is. Beszámolt a további Prague vizsgálatokról, melyek kitértek olyan témákra is, hogy van-e hatása például a betegek clopidogrel hatóanyagú gyógyszerrel való előkezelésének, vagy a szívpitvar ablációnak az eredményekre. Kiemelte a Prague-16 tanulmányt, mely rámutatott arra, hogy a katéteres trombektómia (vérrög-eltávolítás) sikeres kezelési módja lehet a heveny iszkémiás stroke-nak, és szorgalmazta, hogy ezt a módszert sokkal többet alkalmazza a szakma a jövőben. Végezetül felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a betegek érdekében a kardiológus és neurológus szakmák sokkal szorosabban működjenek együtt a stroke kezelésében.

Az előadást követően Dr. Merkely Béla nyújtotta át Dr. Petr Widimský-nek a Semmelweis Budapest Awardról szóló oklevelet, aki megköszönte ezt a kivételes megtiszteltetést és reményét fejezte ki, hogy együttműködése a magyar kardiológusokkal, akik közül többet is hosszú évek óta ismer, a jövőben még tovább bővül.

A kitüntetést kilencedik alkalommal adta át az egyetem, az eddigi díjazottak: Dr. Jeremy K. Nicholson (2010), Sir George Radda (2011), Dr. Somogyi Péter (2012), Dr. Oláh György (2013), Dr. Klein György (2014), Dr. Tomas Hökfelt (2015), Dr. Stefan W. Hell (2016) és Sir Ravinder N. Maini (2017).

A teljes ceremónia az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

Deme Tamás
Fotó: Dimény András
Videó: Keresztes Eszter, Kovács Attila, Deme Tamás