A Maribori Egyetem fő klinikai épületének bejárata előtt helyezték el a világhírű magyar orvos bronz mellszobrát, melyet az elismert szobrász, Paulikovics Iván készített. Az emlékművet a 2018-as Semmelweis-emlékév keretében az egyetem ajándékozta az Alma Mater Europaea maribori központjának.

A szerdán leleplezett bronzszobor egyike a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, Dr. Rosivall László által kezdeményezett nemzetközi szoborállítási folyamatnak, melyben összesen tizenöt elismert magyar művész által készített Semmelweis szobrot avattak és avatnak fel a világ számos országában.

Az eseményen Ludvik Toplak, az Alma Mater Europaea elnöke úgy fogalmazott: Semmelweis a XIX. század közepén, a bécsi nőgyógyászati klinika vezetőjeként jelentősen csökkentette a gyermekágyi lázban elhunyt anyák arányát, két évtizeddel azelőtt, hogy Louis Pasteur kiadta volna a fertőzésekkel járó mikroorganizmusokra vonatkozó elméletét. A fertőzéseket gátló- és a higiéniához hozzájáruló módszerei Közép-Európa orvostudományának egyik legjelentősebb orvosává, valamint humanista szakemberévé tették – hangsúlyozta.

A Semmelweis Egyetem azután döntött úgy, hogy mellszobrot adományoz az Alma Mater Europaea számára, miután a két felsőoktatási intézmény márciusban Mariborban nemzetközi konferenciát szervezett Semmelweis emlékére. Az Alma Mater Europea ezt követően a mellszobrot a maribori kórháznak ajándékozta.

Az átadó ünnepségen mások mellett részt vett Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete, valamint Mészáros Árpád nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: Dr. Rosivall László; MTI