Két kínai egyetemre, valamint egy hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos konferenciára is ellátogatott az egyetem delegációja. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja és Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője Kínában tett látogatásának fő célja volt a meglévő partnerségek megerősítése, új kutatási együttműködések kialakítása, továbbá a hagyományos kínai gyógyászat oktatásával kapcsolatos korábbi tárgyalások folytatása. Az egyetem delegációjához csatlakozott Dr. Yu Funian, az ETK vendégoktatója és a Heilongjiangi Egyetem hagyományos kínai gyógyászati (HKGY) képzésének magyarországi megbízottja, valamint Dr. Xia Linyun az ETK HKGY oktatója.

Az Internationalization of Traditional Chinese Medicine elnevezésű négynapos konferencián közel négyezren vettek részt a világ számos országából. A konferencia keretében az egyetem delegációja bemutatta a Semmelweis Egyetem HKGY-val kapcsolatos tapasztalatát, gyakorlatát, terveit. Magyarországon nagyon hatékony munka zajlik, komoly eredményeket ért el a kínai gyógyászat bevezetésével, így a jogi környezet kialakításával és a képzés szabályozásával kapcsolatban – derült ki a szakma képviselőinek visszajelzéseiből. A konferencia elnöke, Dr. Dong Zhi Lin, aki számos vezető tisztséget tölt be a HKGY európai és világszervezeteiben, felajánlotta segítségét az ETK-ra tervezett oktatási, kutatási, ellátási rendszer felépítéséhez az Amszterdamban több éve sikeresen működő modell alapján.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt és Dr. Pop Marcel kínai tartózkodásuk során jártak a Shandong University of Traditional Chinese Medicine (SDUTCM) egyetemen is. A látogatás egyik kiemelt célja egy korábban egyeztetett és kölcsönösen elfogadott szándéknyilatkozat aláírása, valamint az együttműködési feltételek felvázolása volt. A delegáció az egyetem két hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó  oktatókórházát is megnézte, ahol naponta több száz beteget kezelnek. A látogatás alkalmával megállapodtak az együttműködés fokozatos felépítésében, amelyet elsősorban oktatók kölcsönös látogatásával indítanának el, ehhez a közösen megpályázott Erasmus+ program forrásai adnak majd pénzügyi keretet. Az egyetem képviselőinek meghívását a Kínai – Közép-Kelet-Európai Kórházak Együttműködési Szövetségének júniusi magyarországi találkozóján folytatott megbeszélés előzte meg.

A megbeszélések a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine egyetemen folytatódtak Dr. Xu, az egyetem elnökének meghívására, melyet több korábbi budapesti és shanghaji találkozás előzött meg. 2017-ben egy keret-megállapodás is született a két egyetem közötti együttműködésről. A mostani látogatás során Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán bemutatta az ETK új épületrészének projektjét, és kitért azon területekre, amelyben az egyetem szeretné konkretizálni az együttműködést. A sikeres tárgyalások eredményeként Dr. Xu felajánlotta Yu Funian doktornak a vendégoktatói státuszt, és szorgalmazta a megállapodás mielőbbi tartalommal való megtöltését hallgatók és oktatót cseréjével, illetve kutatási projektek elindításával.

Kiss-Bódi Bernadett
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága