Első helyen áll a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara (ÁOK) az orvos- és egészségtudomány képzési terület rangsorában – derül ki a Heti Válasz által készített, most publikált összeállításból. Emellett az egyetem Fogorvostudományi (FOK) és Egészségtudományi Kara (ETK) is az intézményi rangsor élén szerepel. A hetilap által közölt ranglistát a felvettek, valamint az oktatók kiválósága, illetve a munkaerőpiaci mutatók alapján állítják össze.

A felvettek pontátlaga a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán volt a legmagasabb az orvos- és egészségtudományi képzési területen, szintén ide jutott be a legtöbb olyan hallgató, aki helyezést ért el középiskolai versenyen. Kiderült az is, hogy valamennyi itt végzett hallgatónak sikerül felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben elhelyezkednie.

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi, valamint Egészségtudományi Kara is az első helyen végzett az ugyanilyen képzéseket meghirdető egyetemek között, előbbi az ország összes orvos- és egészségtudományi karát összehasonlító listán az ötödik, míg utóbbi a tizenkettedik helyen áll. A Gyógyszerésztudományi Kar a tizenegyedik, míg a Egészségügyi Közszolgálati Kar a tizenhetedik lett.

A Heti Válasz három szak szerinti rangsort is készített az orvos- és egészségtudományi területen. Ezek közül kettőt a Semmelweis Egyetem vezet: az általános orvos és a fogorvos szakok között is a budapesti intézmény lett a legjobb, míg az ápolás és betegellátás (gyógytornász) területen a második helyen végzett.

Nemrég a HVG is közzétette friss felsőoktatási rangsorát, amelynek élén az orvosi és egészségtudományi képzésterületen  továbbra is a Semmelweis Egyetem (SE) áll, a karok rangsorában pedig az Általános Orvostudományi Kar az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi és természettudományi karaival megosztva kapta az első helyet. Az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján összesített intézményi rangsorban idén az ELTE került az élre – derül ki a Diploma 2017 összeállításából.

Kele Tímea
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem