A 611. helyen végzett a Semmelweis Egyetem a Center of World University Rankings (CWUR) világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét felsorakoztató rangsorában. Hat magyar egyetem került fel a listára, a Semmelweis az ELTE után a 2. legjobb a hazai intézmények között, és 20 helyet javított tavalyi (631. helyezés) eredményéhez képest.

A CWUR 27 ezer 770 felsőoktatási intézmény közül, nyolc szempont alapján választotta ki a világ ezer legjobb egyetemét, ide értve például az oktatás minőségét, a végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségeit, az oktatók kiválóságát, a publikációk számát, az idézési arányt és a szabadalmak számát. A Semmelweis Egyetem a legmagasabb pontszámokat az oktatás minősége és a oktatói kiválóság kategóriákban érte el, amelyet az egyetemen végzettek, valamint az egyetem oktatói által elnyert nemzetközi díjak, elismerések száma alapján határoztak meg.

A rangsorban a magyar intézmények közül – hasonlóan a tavaly évhez – az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett az élen (515.), a második lett a Semmelweis Egyetem (611.), őket követik a rangsorban a Debreceni Egyetem (694.), a Szegedi Tudományegyetem (762.), a Pécsi Tudományegyetem (885.) és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (898.). A rangsor élén három egyesült államokbeli egyetem végzett: a Harvard University, a Stanford University és a Massachusetts Institute of Technology.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem