Együttműködési lehetőségek feltérképezéséről, oktató- és hallgatócsereprogram elindításáról – az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) és az Egészségtudományi Kar (ETK) bevonásával – egyeztetett az International University of Health and Welfare (IUHW) öt fős delegációja a Semmelweis Egyetemen tett látogatás során. Az egyetem és az IUHW által 2016-ban aláírt együttműködési megállapodás keretet ad a két intézmény közötti további kapcsolat fejlesztéséhez.

A Dr. Kuninori Takagi elnök által vezetett delegációt Dr. Szél Ágoston rektor, Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, Dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja, Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az ETK dékánja, Dr. Kollai Márk, a Külföldi Hallgatók Titkársága Angol nyelvű Oktatási Csoportjának igazgatója, Dr. Sándor József tudományos tanácsadó és Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője fogadta. A japán intézet bemutatkozását követően Dr. Szél Ágoston rövid hallgatói, valamint oktatói csereprogramokban jelölte meg az együttműködés lehetőségeit.  Dr. Hunyady László jelezte, hogy az ÁOK klinikai területen, valamint a japán hallgatók kötelező gyakorlatának keretében tudna hallgatókat fogadni, míg Dr. Nagy Zoltán Zsolt az ápolás- és gyógytornászképzés, illetve a TDK- és PhD-programokban lát módot a kooperációra.

A delegációt az ETK-n tett látogatáson Bednárikné Dr. Dörnyei Gabriella dékánhelyettes, Dr. Balogh Zoltán, az Ápolástudományi Tanszék vezetője és Dr. Horváth Mónika, a Fizioterápiai Tanszék vezetője fogadták. Itt felmerült az optometrista képzés bevonása az együttműködési területek közé, valamint egy 1-2 hónapos oktatói csereprogram lehetősége is. Mivel Japánban fejlett az idősgondozási rendszer és a rehabilitáció, valamint a fizioterápia területén az IUHW élen jár, így az ETK vezetői jelezték, hogy szívesen fogadnának vendégoktatókat, valamint a gerontológia területén közös kutatásokban is szívesen részt vennének.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán Dr. Becker Dávid igazgatóhelyettes fogadta a japán delegációt, akik betekintést nyertek a klinika mindennapi munkájába, ellátogattak a laboratóriumokba, ahol pacemaker-beültetéseket, szívkatéteres vizsgálatokat, illetve a szív elektrofiziológiai vizsgálatát végzik a szakorvosok, illetve megnézték a hibrid műtőt is.

Dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató a látogatás végén az Erasmus Kreditmobilitási program által kínált pályázati lehetőségek kihasználását javasolta a tervezett oktatói és hallgatói csereprogram finanszírozására.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem