Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás (ICM) program segítségével a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikája és a Magyar Ikerregiszter munkatársai a Szöuli Nemzeti Egyetemmel (SNU) való együttműködés keretén belül folytatnak kétoldalú csereprogramot és tudományos együttműködést.

A mobilitás során ikerkutatással foglalkozó PhD-hallgatók több hónapot tölthetnek el a partneregyetemen. A mobilitás lehetővé tette két-két oktató kéthetes cseréjét is. Ennek keretén belül Joohon Sung professzor és Dr. Soo Ji Lee, az SNU Genom Epidemiológiai Laboratóriumának munkatársai a Semmelweis Egyetemen háromnapos PhD-kurzust tartottak Update in Genetics and Genomics, Precision Medicine and Twin Studies címmel 2017 júliusában. A Radiológiai Klinika adjunktusai, Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László pedig az SNU-n képalkotó ikervizsgálatokról tartottak szemináriumot 2017 augusztusában. A mobilitás során a mindkét ország ikerpárjain végzett képalkotással nyerhető fenotípusok és a genetikai adatok összekapcsolásából szeretnének közös közleményeket megjelentetni.

Az így kialakított sikeres együttműködés alapja lehet további kutatási és akadémiai együttműködéseknek a dél-koreai intézmény és a Semmelweis Egyetem között. Az együttműködés fenntarthatóságát részben Erasmus pályázati források, részben a szöuli egyetem által beazonosított források felhasználásával tervezzük biztosítani – számolt be Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) vezetője. Ennek érdekében Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László az NKI közreműködésével további egyeztetéseket kíván folytatni a dél-koreai partnerrel a közeljövőben.

Forrás és fotó: Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és Dr. Tárnoki Dávid László