Ötszázötven fős, orvosokból és egészségügyi végzettségűekből álló stáb biztosítja a 17. FINA-világbajnokság egészségügyi ellátását – mondta Dr. Merkely Béla, a sportrendezvény orvosi bizottságának vezetője, aki rendkívül összetett feladatnak nevezte az esemény egészségügyi hátterének megszervezését. A klinikai rektorhelyettes beszámolt arról is, hogy a július 14-én kezdődő vizes vb-n hat sportágban öt helyszínen zajlanak majd a versenyek, emellett az edzéseken is garantálni kell a résztvevők biztonságát.
Befejeződött a kollégák, valamint az önkéntesek oktatása és továbbképzése erre a speciális feladatra, akik a helyszíneket is bejárták már – ismertette Dr. Merkely Béla. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója összetett feladatnak nevezte a sportesemény egészségügyi biztosítását, az 550 fős orvosi és egészségügyi stáb munkáját néhány medikus is segíti majd. Hat sportágban öt helyszínen lesznek versenyek, és további nyolc edzéshelyszín biztosítását is ők látják el hat héten keresztül, hiszen a FINA 2017-es rendezvényét, majd az azt követő Masters Világbajnokságot is a lehető legnagyobb biztonságban szeretnék lebonyolítani. 

Dr. Merkely Béla beszélt arról is, hogy a sportolók, illetve az akkreditált résztvevők egészségügyi biztosítását az Országos Mentőszolgálattal és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával szoros együttműködésben valósítják meg, a felkészülés már csaknem két éve megkezdődött. Mint mondta, a legtöbb egészségügyi kérdést igyekeznek a helyszínen orvosolni, az intézményi hátteret Budapesten a Semmelweis Egyetem biztosítja, a legfőbb helyszín a Korányi Betegellátó Központ lesz. Balatonfüreden pedig a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházzal együttműködve gondoskodnak majd az egészségügyi ellátásról. Dr. Merkely Béla szerint egy ilyen horderejű rendezvényt mindig túl kell biztosítani, fel kell készülni a legváratlanabb helyzetekre is, példaként a fulladást vagy a hirtelen szívhalált említette, de a műugrásnál vagy toronyugrásnál is előfordulhatnak jelentősebb sérülések.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a mentőellátás nagyon fontos láncszeme a vizes világbajnokság egészségügyi feladatainak, és a vb-t minden eddiginél nagyobb kihívásnak nevezte a mentőszolgálat számára, épp ezért hónapok óta készülnek rá, minden érintett szervezettel szoros együttműködésben vannak. Hozzátette, elkészültek a mentési tervek is, amelyek meghatározzák, hogy az egyes programelemekhez milyen mennyiségű és minőségű mentőerőket kell a helyszínre vezényelni. Mindez egy nagyon jól működő informatikai rendszerre lesz kapcsolva, ennek érdekében külön mentési irányítási csoportot hoztak létre, kifejezetten a rendezvények egészségügyi biztosítására, nemcsak Budapesten, hanem Veszprémben is működni fog egy ilyen mentési irányítási pont – tette hozzá. Hangsúlyozta, lesz olyan időszak, amikor egyszerre huszonhat mentőegység lesz jelen a különböző helyszíneken.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról beszélt, hogy három helyszínen teljesítenek majd szolgálatot, a nyíltvízi versenyeknél, az ugrótoronynál és az úszásszámoknál. A legnagyobb erővel a balatonfüredi versenyhelyszíneknél lesznek jelen, ott búvárok, mentőhajók és orvossal vagy mentőtiszttel a fedélzetén közlekedő sürgősségi mentőhajó gondoskodik majd a résztvevők biztonságáról. A Duna partján lévő óriás ugrótorony alatti medencében folyamatosan lesz majd egy búvár, hogy azonnal segíteni tudjon a bajba jutott sportolóknak. Az úszószámoknál pedig a medence két végén álló egy-egy vízimentő gondoskodik majd a résztvevők biztonságáról.

A versenyek ideje alatt telefonos forródrótot üzemeltetnek majd, a 06-1-90-70-500-as alapdíjas budapesti számon lehet a versenyekkel, helyszínekkel kapcsolatban érdeklődni.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem