A Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév egyik legfontosabb eseményén, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott Semmelweis Ünnepi Tudományos Ülésen számos hazai és külföldi előadó szólt az anyák megmentőjéről, valamint bemutatták a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Magyar Posta Zrt. által kibocsátott Semmelweis-emlékérmet és -bélyeget. A több mint hatszáz résztvevőt Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem leköszönő rektora köszöntötte. A zárszót Dr. Merkely Béla, július 1-jén hivatalba lépett rektor és Dr. Bódis József oktatási államtitkár mondta el. A konferenciát követően felavatták Madarassy István szobrászművész “Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis emlékére” című szoborcsoportját a Külső Klinikai Tömb Korányi Betegellátó Épület aulájában.

Dr. Szél Ágoston köszöntőjében emlékeztetett, hogy a jövőre 250 éves egyetem csaknem 50 éve viseli a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis nevét. Mint mondta, felismerését vélhetően annak egyszerűsége és zsenialitása miatt is elutasították a maga korában: „tragédia, hogy a XIX. század közepén az orvostársadalom még nem volt felkészülve az akkor meghökkentő kézmosástan befogadására” – mondta kiemelve, hogy ma már Semmelweis Ignácot nemcsak a szülészet, hanem a sebészet, az epidemiológia, a közegészségtan, a biostatisztika és még egy sor orvosi szaktárgy hőseként tartják számon.

Semmelweis Ignác a magyar orvostudomány egyik legismertebb, legtiszteltebb és talán legszeretettebb embere – vélte Dr. Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy az orvos sorsa szinte párhuzamosan alakult a magyar szabadságharc eseményeivel, és a motivációja is hasonló volt: az igazság feltétlen szeretete és a kutatás szabadásának megőrzése. Gondolkodásának középpontjában az emberi élet megmentése állt. A miniszter hangsúlyozta, hogy emléke súlyos felelősséget ró a magyar orvostársadalomra és a nevét hordozó egyetemre egyaránt.

A köszöntők után Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója bemutatta a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott „Semmelweis Ignác-emlékév” megnevezésű, 10 ezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérméket, melyeket Kereszthury Gábor iparművész tervezett. Ezt követően a Magyar Posta Zrt. képviseletében Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója szólt a Semmelweis-emlékbélyegről, majd Dr. Kásler Miklóssal közösen az első bélyegzések megtételével ünnepélyesen forgalomba bocsátották a bélyeget, és aláírták az alkalmi borítékokat.

A tudományos ülés első szakmai előadását Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, a rendezvény főszervezője tartotta. A professor emeritus ismertette az emlékév fontosabb eseményeit, a többi közt azt, hogy tavaly a Nemzeti Színházban hazánkban először és nagy sikerrel mutatták be Jens Bjorneboe norvég szerző 1958-ban írt Semmelweis-drámáját, amit az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjai is előadtak. A bizottság segítségével a világ számos pontján Semmelweis-szobrot avatnak az anyák megmentője előtt tisztelegve, és a Semmelweis 200 címmel megjelent emlékkönyv eddig nem ismert részleteket és adatokat is bemutat az anyák megmentőjéről.

Dr. Frank A. Chervenak (New York) Ethical dimensions of puerperal sepsis 170 years ago and today címmel tartott előadást, Dr. Gazda István Semmelweis Ignácról az orvostörténész szemszögéből szólt, Dr. Roberto Romero (Detroit) pedig New challenges of maternal and fetal infections in the 21st century című prezentációját mutatta be. Dr. Kiss László (Csilizradvány) Semmelweis Ignác és az Orvosi Hetilap kapcsolatát ismertette, Dr. Asim Kurjak (Zágráb) The role of ultrasound in prevention and management of perinatal sepsis címmel tartotta meg előadását, majd Dr. Papp Zoltán mint Semmelweis Ignác késői tanszéki utódja tartott megemlékezést.

A konferencia zárásaként Dr. Merkely Béla rektor szólt a közönséghez. A Semmelweis Egyetem hazánkban és régiónkban is az orvos- és egészségtudományi oktatás, kutatás és gyógyító ellátás zászlóshajója – mondta, majd ismertette a nemzetközi rangsorokban elért előkelő eredményeket, a kimagasló publikációs tevékenységet és az intézmény nemzetköziségét. Mint hangsúlyozta, a jövőben elsődleges feladat, hogy Semmelweis Ignác szellemiségéhez hűen az egyetem a világ 100 legjobbja közé kerüljön. A cél, hogy a Semmelweis Egyetem képezze a legjobb orvosokat, gyógyszerész doktorokat, egészségügyi szakembereket, konduktorokat és menedzsereket nemcsak hazánknak, nemzetünknek, de tágabb régiónknak is – szólt a rektor.

A jubileumok és ünnepségek fontosak, ugyanakkor a tisztelgést igazi tartalommal az az egyetem töltötte meg, amely 49 évvel ezelőtt felvette Semmelweis Ignác nevét, és az oktatásban, kutatásban, tudományos eredményekben, gyógyításban egyaránt jelentős eredményeket mutatott fel – szólt az ünneplőkhöz Dr. Bódis József oktatási államtitkár, a Pécsi Tudományegyetem leköszönő rektora. A Magyar Nőorvos Társaság elnöke hozzátette, hogy napjainkban is szükség lenne Semmelweishez hasonló géniuszokra, akik például megoldást találhatnak a koraszületések nagy arányának csökkentésére.

A konferenciát követően felavatták Madarassy István szobrászművész “Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis emlékére” című szoborcsoportját a Külső Klinikai Tömb Korányi Betegellátó Épület aulájában.

Dr. Rosivall László házigazdaként emlékeztetett: a világhírű művésszel még 2015-ben egyeztek meg az alkotás elkészítéséről, amelynek célkitűzése az volt, hogy ne alakjában, hanem inkább annak az üzenetében kapcsolódjon az anyák megmentőjéhez. Így készült el az a tűzzel megfestett réztábla szoborcsoport, amely két áldott állapotban lévő nő, Szűz Mária és Szent Erzsébet biblikus találkozását örökíti meg.

Ez az alkalom a művészeté, amelyet gyakran szembe állítanak a tudománnyal, pedig ez az alkotás is azt mutatja, hogy jól megférnek egymás mellett – mondta ünnepi köszöntőjében Dr. Szél Ágoston. Hozzátette: minden műalkotás az alkotó által átadott üzenetet hordozza.

Semmelweis Ignác alapvetően meghatározza az egyetem gondolkodását, és jól példázza az oktatás, kutatás és gyógyítás hármasát – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla. Ez az épület ma a legmodernebb tömbünk, és mutatja azt a komoly elkötelezettséget is, amit Semmelweis Ignác vitt magával minden egyes nap, amikor munkába indult – vélte hozzátéve, hogy a szoborcsoportra nézve az ide belépő várandós hölgyek bizalmat érezhetnek majd.

Madarassy István elárulta, az M.S. Mester Vizitáció képe ihlette szoborcsoport elkészítése heroikus küzdelem volt nem csak a két szenttel, hanem az anyaggal is. A leleplezés után a szoborcsoportot Sajgó Szabolcs jezsuita atya áldotta meg, aki Jézus hegyi beszédéből idézett. Végül Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja adta elő improvizációját.

Az ünnepi tudományos ülésen elhangzott köszöntőket és előadásokat ide kattintva lehet megtekinteni.

Keresztes Eszter
Jeki Gabriella, semmelweis200.hu
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Dimény András