A hagyományos kínai gyógyászat és az integratív medicina terén tervezett akadémiai és kutatási együttműködések lehetőségéről egyeztetett a Semmelweis Egyetem képviselőivel a kínai Shanghai University of Traditional Chinese Medicine (Shanghai TCM) delegációja.

Az egyetem szenátusi termében tartott megbeszélésen a kínai küldöttséget Dr. Szász Károly kancellár, Dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) dékánja, Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja, Dr. Béni Szabolcs, a Farmakognóziai Intézet vezetője, Dr. Pop Marcel a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság (NKI) vezetője és Dr. Vadlövő Judit az NKI ügyvivő szakértője fogadták.

Dr. Szász Károly elmondta, a magyar kormánynak prioritása a keleti nyitás előmozdítása, de a jó kínai-magyar gazdasági kapcsolatok már hosszú időre nyúlnak vissza. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években megannyi találkozó, rendezvény és megbeszélés történt a magyar és a kínai fél között – legutóbb a kínai – közép-kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek budapesti találkozója alkalmából –, amelyek eredményei további lehetőséget adhatnak az együttműködésre.

A kínai delegáció vezetője, Dr. Xu Jianguang, a Shanghai TCM elnöke javasolta, hogy a két egyetem között 2016-ban aláírt megállapodás alapján kezdődjön el az együttműködés konkrét megvalósítása, például a hallgatói és oktatói csereprogramok terén. A Shanghai TCM több országban, például Máltán is létrehozott egy hagyományos kínai gyógyászati központot, és jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Magyarországon is tervezik egy központ felállítását – tette hozzá.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem hatévnyi tapasztalattal rendelkezik a hagyományos kínai gyógyászat terén, aki ezen a szakon végez, az hivatalosan praktizálhat Magyarországon a fitoterápia, a mozgásterápia, az akupunktúra és a moxaterápia terén. A dékán emlékeztetett, hogy megtörtént az Egészségtudományi Kar új szárnyának alapkőletétele, amely épületrész részben a magyar kormány támogatásával, részben az egyetem megtakarításainak segítségével épül fel. Továbbá megjegyezte, hogy az egyetem szívesen veszi minden olyan kínai partner szakmai és/vagy pénzügyi hozzájárulását, aki érdekelt a projekt megvalósításában.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a felek kiemelten fontosnak tartják az együttműködést a gyógynövény-terápia terén. Dr. Béni Szabolcs ismertette, hogy az utóbbi időben egyre több kínai gyógynövény jelent meg az Európai Unió piacain (döntően étrend-kiegészítőkben), amelyek esetében szükség van szigorúbb piacfelügyeletre. Kifejezte reményét, hogy a kínai gyógynövények kutatása fontos terület lesz majd az új épületben is. Dr. Béni Szabolcs szólt róla, hogy a gyógyszerészhallgatók által szabadon választható tárgyak közé bekerülhetne a hagyományos kínai gyógyászat is, továbbá elmondta, hogy a hallgatók nyári gyakorlataikat akár kínai kutatóintézetben is végezhetnék.

KEE
Forrás: Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága