Három nigériai felsőoktatási intézmény képviselőivel, valamint a nigériai oktatási miniszterrel folytatott megbeszéléseket Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató. A nigériai magyar nagykövetség által szervezett többnapos látogatás célja a helyi biomedikális egyetemi képzés megismerése és a potenciális partnerek, illetve együttműködési felületek beazonosítása volt.

A Semmelweis Egyetem delegációja a Zariában található Ahmadu Bello University, a University of Lagos, valamint a Kano University of Science and Technology képviselőivel tárgyalt. A nigériai partnerek több területen is lehetőséget látnak az együttműködésben. Ezek közé sorolták, hogy az oktatóikat, orvosaikat szeretnék rövidebb-hosszabb továbbképzésekre küldeni Európába. Ezzel párhuzamosan szívesen látnának vendégül oktatókat a Semmelweis Egyetemről. Szóba jöhetnek még közös kutatások, PhD-hallgatók küldése Magyarországra a Stipendium Hungaricum program keretében, hallgatók küldése az SE teljes idejű képzéseire, valamint Erasmus+ program indítása nigériai partnerekkel.

A látogatás egyik konklúziója, hogy a trópusi medicina lehet az a terület, amellyel a nigériai biomedikális képzés hozzájárulhat a magyar orvosképzés/továbbképzés fejlődéséhez. Mint arra Dr. Ternák Gábor nigériai nagykövet rámutatott, rendkívül fontos lenne, hogy a magyarországi egyetemeken az oktatásban és a kutatásban is megjelenjen ez a szakterület.

A Semmelweis Egyetem delegációja kiemelten sikeresnek értékelte a lagosi egyetemen tett látogatást, ahol komoly érdeklődés mutatkozott az egyetem által képviselt know-how iránt: klinikai szakembereket, oktatókat és hallgatókat szeretne a lagosi egyetem vezetése Magyarországra küldeni részképzésekre, továbbképzésekre. Szóba került a két egyetem trópusi medicinára vonatkozó kurrikuláris elemeinek összehasonlítása, indokolt esetben bizonyos elemek átvétele a magyar programba.

Az Adamu Adamu nigériai oktatási miniszterrel folytatott megbeszélés során a tárcavezető munkatársai megerősítették a nigériai felsőoktatás PhD -képzés iránti igényét, illetve elmondták, hogy több projekt és forrás áll rendelkezésre a nemzetközi kutatási és akadémiai együttműködéseket kezdeményező egyetemek számára (pl. WHO, World Bank, stb. projektek).

A mostani látogatás nem előzmény nélküli. Semmelweis Egyetem már 2014 óta kapcsolatban áll a zariai Ahmadu Bello Universityvel (ABU), melyet Dr. Ternák Gábor Nigériába akkreditált magyar nagykövet kezdeményezett, aki egyben az ABU vendégprofesszora; kurzusokat tart díjmentesen az ottani hallgatóknak. Az azóta eltelt idő alatt a partneregyetem kidolgozott egy háromhetes továbbképző programot szakorvosok számára a trópusi medicina tárgyában, amelyet a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara befogadott és akkreditál.

DP
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága