Kína harmadik legjobb egyeteméhez, a Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolájához tartozó First Affiliated Hospital, School of Medicine-nel írt alá együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetem.

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének megkeresése és Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes 2017 áprilisi kínai útján történt megbeszéléseket követően a kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolájához tartozó első kórház (First Affiliated Hospital, School of Medicine, Zhejiang University, FAHZU) delegációja és Zhejiang tartomány képviselői közösen tettek látogatást a Semmelweis Egyetemen. A delegációt Feng Fei, a tartomány kormányzóhelyettese vezette.

Az egyetem szenátusi termében tartott megbeszélésen Dr. Szász Károly kancellár, Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, Dr. Hunyady László az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Dr. Nagy Zoltán Zsolt az Egészségtudományi Kar dékánja fogadták a kínai delegációt.

A találkozón Feng Fei kormányzóhelyettes bemutatta az 55 millió fős lakossággal rendelkező Zhejiang tartományt, mely területe közel azonos Magyarországéval. Mint elmondta, gazdaságuk nagyon élénk és erős innovatív képességgel rendelkezik különös tekintettel a természetes gyógyszerekre és az új anyagok kutatására. Az egészségügybe való befektetés kiemelten fontos számukra, melyről az Emberi Erőforrások Minisztériumában is folytattak megbeszélést. Kiemelte, hogy szembe kell nézniük a társadalom öregedésével, hiszen több mint 200 millió kínai 60 évesnél idősebb. Különösen fontos számukra, hogy jó minőségű ellátást biztosítsanak, amelyre példa a „Healthy China 2030” stratégia is. Ennek három fő eleme a megelőzés, az egészségtudat erősítése és a folyamatos reform.

Feng Fei kormányzóhelyettest követően Dr. Zheng Min, a Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolájához tartozó első kórház elnökhelyettese bemutatta az intézményt, majd Dr. Vadlövő Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkatársa a Semmelweis Egyetemről tartott ismertetőt. Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes az egyetem kínai kapcsolatairól beszélt, majd együttműködési megállapodást írt alá Zheng Min professzor asszonnyal.

A megállapodás aláírását követően Feng Fei kormányzóhelyettes kiemelte, hogy jelenleg 21 kínai hallgató tanul a Semmelweis Egyetemen, de véleménye szerint ezt a számot növelni kellene a jövőben. Felajánlotta, hogy az egyetem öt hallgatója tanulhat térítésmentesen egy éven keresztül Zheijang tartományban, tanulmányaik összes költségét állná a kínai fél. Dr. Bagdy György megköszönte a felajánlást, és egyben jelezte, hogy a részletek kidolgozása érdekében további egyeztetések szükségesek a két egyetem között.

A megbeszélést követően a kínai delegáció a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára is ellátogatott.

DP
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem