A Teheráni Orvostudományi Egyetemen és a jazdi Shahid Sadoughi Orvostudományi Egyetemen tett látogatást iráni hivatalos útján Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja és Dr. Masszi Tamás dékánhelyettes. A találkozók során áttekintették az együttműködési lehetőségeket, például a hallgató- és oktatócsere területét és megkoszorúzták Semmelweis Ignác szobrát.

A Semmelweis Egyetem és iráni egyetemek között már hosszabb ideje áll fenn kapcsolat, mindkét most meglátogatott egyetem képviselői nemrég jártak Budapesten – emlékeztetett a honlapunknak adott interjúban a dékán hozzátéve, hogy a látogatás célja a további együttműködési lehetőségek feltérképezése volt. A két iráni egyetemen kiderült, hogy az ott folyó munka szakmai színvonala kiváló alapot nyújt a tudományos és oktatási együttműködéshez. A Teheráni Orvostudományi Egyetem felszereltsége nagyon magas színvonalú, a jazdi Shahid Sadoughi Orvostudományi Egyetem szakembergárdájának pedig segítséget tudna nyújtani egyetemünk, nálunk már folyó, náluk még ezután induló eljárások bevezetéséhez – ismertette Dr. Hunyady László.

Teheránban a delegáció tagjai az orvosi egyetem egyes egységeit és a hozzá tartozó klinikákat is meglátogatták, emellett részt vettek a Universal Scientific Education and Research Network (USERN) konferencián, ahol Dr. Robert Huber Nobel-díjas tudós mellett Dr. Hunyady László is előadást tartott. A jazdi Shahid Sadoughi Orvostudományi Egyetemen a két intézmény képviseletében Dr. Hunyady László dékán és Dr. Mohammad Reza Mirjalili elnök  Memorandum of Understanding for Academic Cooperationt írtak alá.

A látogatás során a Teheráni Orvostudományi Egyetem vezetőinek jelenlétében Dr. Hunyady László és Dr. Masszi Tamás megkoszorúzták Semmelweis Ignác szobrát Teheránban, ezzel is tisztelegve az egyetem 200 évvel ezelőtt született névadója előtt. A látogatás tapasztalatairól szólva Dr. Hunyady László elmondta, hogy mindkét egyetemet akkreditálhatónak tartja, ami megteremtené annak a lehetőségét az egyetemünkön tanuló iráni hallgatók számára, hogy egyes gyakorlatokat hazájukban végezzenek el. A hallgató- és oktatócsere mellett pedig a kutatói együttműködések lehetősége is felmerült, mert több területen (pl. hematológia) vannak átfedések az egyetemek kutatói tevékenységében.

Keresztes Eszter
Fotó forrás: ÁOK Dékáni Hivatal