Az emésztőszervi sebészettel kapcsolatos európai szintű posztgraduális képzést tartott Budapesten a European Digestive Surgery (EDS) nevű szervezet az I. Sz. Sebészeti Klinika szervezésében. A háromnapos kurzuson egyebek mellett a gasztrointesztinális területet érintő sebészet újdonságairól hallhattak a résztvevők.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az EDS posztgraduális képzését, melynek idén Budapest adott helyet. A kongresszus védnöke Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora volt, elnöke pedig Dr. Szijártó Attila egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatóhelyettese, aki honlapunknak elmondta, hogy a kongresszusra számos országból, többek között Hollandiából, Litvániából, Olaszországból, Oroszországból és Németországból, de még Japánból is érkezetek vendégek.

Az EDS az emésztőszervi betegségek sebészetével foglalkozó európai társaság, amelynek elsődleges célja témaorientált, specifikus sebészeti kérdésekre fókuszáló posztgraduális kurzusok szervezése – fogalmazott Dr. Szijártó Attila. A hangsúly az eszmecseréken és a tapasztalatok megosztásán van, valamint a kollégák magas színvonalú továbbképzésén – tette hozzá.

A háromnapos kongresszuson közel 160-an vettek részt, és több mint 40 előadás hangzott el. Az első napon a gyakorlati workshopoké, majd az ezt követő két napban az elméleti tudományos előadásoké volt a főszerep. Az esemény második napján a HPB sebészet (máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegségek sebészete) kérdéseit vitatták meg, míg a harmadik napon az egyéb emésztőszervi sebészet (felső és alsó gasztonitesztinális traktus sebészete) aktuális kérdéseiről esett szó.

Dr. Szijártó Attila hangsúlyozta, hogy számos elismert hazai és nemzetközi meghívott tartott előadást, mint például Dr. Thomas van Gulik, a holland Academisch Medisch Centrum sebészeti osztályának vezetője vagy Dr. Helmut Friess, a müncheni egyetem (Chirurgischen Klinik und Poliklinik am Klinikum rechts der Isar der TUM) sebészeti klinikájának vezetője. Jelen volt még a Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburg képviseletében Dr. Gregor A. Stavrou is.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem