Összesen 21 díjjal tért haza a Semmelweis Egyetem 22 fős csapata a moszkvai #SCIENCE4HEALTH2017 VIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciájáról. A hallgatókat Dr. Merkely Béla, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke kísérte el, aki az oroszországi People’s Friendship University of Russia (PFUR) díszdoktora lett.

A diákkonferencián való részvételre kiváló tudományos diákköri (TDK) eredményekkel pályázhattak a hallgatók, akik alapkutatási témákban, belgyógyászati, fogorvostani, gyermekgyógyászati, sebészeti, valamint poszterszekcióban mutatták be kutatásaikat, és 21 díjjal zárult szereplésük a moszkvai rendezvényen.

Az egyik díjazott az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ötödéves hallgatója, Bencsics Máté lett, aki az I. Sz. Sebészeti Klinikán végzi TDK-kutatását több mint másfél éve. A Kísérleti Műtőben sebészileg indukálnak májregenerációt a műtétre alkalmas tumoros betegek számának növelése érdekében, állatkísérletes modellen dolgozva. Az eljárással a máj térfogata és funkciója vizsgálható operáció után – ismertette Bencsics Máté hozzátéve, hogy a kutatás eredményeit pár hónapon belül publikálja a kutatócsoport. A PFUR konferenciáján való részvétel tapasztalatai közül kiemelte az angol nyelvű előadási lehetőséget. Az alapkutatási szekcióban első díjat elnyert hallgató úgy véli, a kutatás és a klinikai orvoslás egymást kiegészítve tudnak jól működni, ezért, bár alapvetően a sebészet iránt érdeklődik, a jövőben is szeretne kutatási tevékenységet folytatni.

Simon Judit ötödéves ÁOK-hallgató szintén először szerepelt nemzetközi tudományos rendezvényen, és a belgyógyászati szekcióban ért el első helyezést. Három éve foglalkozik kutatással tanulmányai mellett, ez idő alatt több intézet kutatómunkájában is részt vett. Moszkvában az MTA-SE Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoportjának képviseletében egy új, helyileg alkalmazható ún. FFR-CT-szimuláció diagnosztikus teljesítményének vizsgálata során kapott eredményekről tartott előadást. A vizsgálat a jövőben segítheti a klinikai döntéshozatalt a koszorúérbeteg-gyanús pácienseknél, ezzel csökkentve az invazív vizsgálatok számát, ami nemcsak a betegeknek jelent előnyt, de a kórházi költségeket is nagyban csökkentheti. A témából született cikk megjelenés előtt áll.

A konferencián Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója két előadást tartott: a krónikus szívelégtelenség nem gyógyszeres terápiás lehetőségeiről, valamint sportkardiológiáról mutatott be prezentációkat. A látogatás keretében a People’s Friendship University díszdoktori címmel tüntette ki Dr. Merkely Bélát, akinek nemrég a Voronyezsi Állami Orvostudományi Egyetem is hasonló címet adományozott. A PFUR kilenc éve áll együttműködésben a Semmelweis Egyetemmel, az orosz intézmény többek közt a budapesti orvosegyetem TDK-konferenciáin is évek óta részt vesz.

Keresztes Eszter
Fotó: The Scientific Society of Medical Students (Facebook)