A Szenátusi Teremben tartotta március 9-i ülését a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottsága (MRK NB). Dr. Szél Ágoston rektor az ülést megnyitó beszédében elmondta, az MRK szakkérdéseket tárgyaló bizottságai közül a nemzetközi specializáció kiemelkedően fontos, hiszen manapság minden felsőoktatási intézménynek meg kell állnia a helyét nemzetközi összehasonlításban is. Hozzátette: a külföldi hallgatók száma is évről évre nő.

A rektori köszöntőt Dr. Nagy Katalin, az MRK NB elnöke és Dr. Kádár Judit társelnök üdvözlő szavai követték, majd Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány Study in Hungary vezetője ismertette a Stipendium Hungaricum program idei jelentkezési statisztikáját. Az ezt követő napirendi pontokban a résztvevők a Nemzetközi Bizottság elkövetkező két évre szóló stratégiájával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

Az MRK feladata a hatékony, egycsatornás bel- és külföldi érdekképviselet biztosítása a magyar felsőoktatási intézmények részére. Az érdekképviselet legerősebb eszköze az, hogy az MRK a legfontosabb felsőoktatási szabályozási tárgykörökben konzultatív testületként működik közre. Emellett az MRK kapcsolatot tart fenn az európai nemzeti rektori konferenciákkal, oktatási minisztériumokkal. Jelenleg az MRK-n belül 18 bizottság működik, ebből 13 szakterületi, ezek egyike a Nemzetközi Bizottság is. Ennek egyik legfontosabb feladata a meglévő külkapcsolatok erősítése, új nemzetközi együttműködések kialakítása a kormányprogramoknak és a felsőoktatási célkitűzéseknek megfelelően. A Bizottság által meghatározott programok Magyarország felsőoktatását képviselik és népszerűsítik külföldön. Emellett a programok célja, hogy segítsék a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók mobilitását, hogy távoli országok tudományát és kultúráját is megismerhessék.

Wild Marica, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Galéria

7kép