Az osztatlan mesterképzések esetében a Semmelweis Egyetemre jelentkeztek a legtöbben az Oktatási Hivatal (OH) felvételi statisztikái alapján. Az idei felvételi időszakban összesen 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe Magyarországon, első helyen 91 ezren jelöltek meg állami ösztöndíjas, közel 15 ezren pedig önköltséges képzést.

A Semmelweis Egyetemre osztatlan mesterképzésre első helyen összesen 1668 felvételi kérelem érkezett, alapképzésre 2017-en, mesterképzésre 451-en jelentkeztek, vagyis összesen 4136-an jelölték meg az egyetemet első helyen. Az OH adataiból kiderül, hogy a legtöbben a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési terület valamely szakjára szeretnének bejutni, az orvos-és egészségtudományi képzés a negyedik legnépszerűbb, a felvételizők 9,3 százaléka adta be a jelentkezését első helyen ilyen területre. Az összesített adatok alapján a legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek, a második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem.

A felvi.hu-n olvasható adatok szerint az Általános Orvostudományi Kart 1145-en, az Egészségügyi Közszolgálati Kart 224-en, az Egészségtudományi Kart 2245-en, a Fogorvostudományi Kart 323-an, a Gyógyszerésztudományi Kart pedig 200-an jelölték meg első helyen.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei eljárásban is kizárólag elektronikusan lehetett jelentkezni, a ponthatárokat és a felvételi eredményeket várhatóan július 26-án hirdetik ki. A 2017-es felsőoktatási felvételi eljárásban összesen 3019 hallgatót vehet fel a Semmelweis Egyetem a felvi.hu adatai szerint.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem