A kínai Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolája és a hozzá tartozó első kórház (First Affiliated Hospital, School of Medicine, Zhejiang University, FAHZU) közös delegációja látogatott az egyetemre 2019. november 4-én. A két intézmény egy hallgatócserére vonatkozó megállapodást írt alá; a többi között a jövőbeni közös kutatási területekről is tárgyaltak, kiemelve kardiológia területét.

A látogatás során dr. Merkely Béla rektor és Guoyu Gu, a FAHZU alelnöke aláírtak egy hallgatócserére vonatkozó megállapodást, amelynek köszönhetően a kínai fél nemcsak a Semmelweis Egyetem hallgatóinak, hanem doktoranduszainak, posztdoktorainak, rezidenseinek, gyakorló orvosainak és kutatóinak is biztosít 1000 renminbi összegű havi élelmezési támogatást, lakhatást és retúr repülőjegyet a Kínában töltött gyakorlatuk idejére.

Dr. Merkely Béla rektor kiemelte, hogy a jövőben közös kutatásokat is indíthatna a két egyetem, különösen a kardiológia területén.

Galéria

6kép

A Semmelweis Egyetem és a FAHZU közötti több évre visszanyúló kapcsolatot 2017. május 18-án formalizálták egy szándéknyilatkozat aláírásával, amely alapján minden évben több kínai szakember vesz részt továbbképzésen a Semmelweis Egyetemen, elsősorban kardiológiai és idegsebészeti területeken. A sikeres együttműködésre tekintettel a kínai fél 2019. júniusi látogatásakor jelezte, hogy a Zhejiang tartomány támogatásával a Semmelweis Egyetem három hallgatója vehetne részt vezető kutatók által mentorált gyakorlati programban tandíjmentesen három hónapon keresztül Kínában. A  Semmelweis Egyetem hallgatói részére egy kétirányú mobilitási program mielőbbi elindítása is szóba került.

A kínai delegációt a Semmelweis Egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Pop Marcel a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI) vezetője, dr. Vadlövő Judit az NKI ügyvivő szakértője, Hegedüs Tamás a Hallgatói Önkormányzat elnöke, dr. Chun Cao, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szívsebész szakorvosjelöltje, Czétényi Tünde,a Rektori Kabinetiroda külügyi referense, valamint Horváth Márton orvostanhallgató fogadták.

Forrás: dr. Vadlövő Judit 
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.