Először rendezték meg a Közép-kelet-európai Anyagcsere Konferenciát (1st CEE Metabolic Roadshow), melynek Budapest adott otthont. A konferencián a régió szakorvosai és dietetikusai vitatták meg a legújabb amerikai és európai phenylketonuria szakmai ajánlásokat, azok alkalmazhatóságát a régióban. A rendezvényt a Semmelweis Egyetem veleszületett anyagcsere-betegekkel foglalkozó szakemberei szervezték a Nestlé Health Science támogatásával.

A konferencia szakmai bizottságának vezetője dr. Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról dr. Bókay János klinikai főorvos és dr. Zsidegh Petra egyetemi adjunktus volt. A rendezvényen lengyel, cseh, szlovák és balti országok vezető orvosai és dietetikusai is részt vettek, akik az anyagcserezavarral járó betegségek, mint például a PKU, azaz a phenylketonuria kezelésében nagy tapasztalattal bírnak.

Európai irányelv:
A phenylketonuria ellátásának egyik sarokköve, hogy az érintett újszülöttet minél hamarabb felismerjék, és a terápia az élet első 10 napján elinduljon – ennek eléréséhez kiemelten fontos, hogy az újszülött osztályokról a levett vérminta mihamarabb a szűrőközpontba érkezzen.

A közelmúltban ugyanis az Egyesült Államokban, majd Európában is új irányelvet publikáltak a phenylketonuria betegségről. Ez azért jelentős, mert ezzel az anyagcsere-betegséggel kapcsolatban egységes európai ajánlás eddig nem létezett, a különböző nemzeti ajánlások egymástól nagyon eltértek – tájékoztatott dr. Reismann Péter. Az európai irányelv megírásában döntően nyugat-európai szakértők vettek részt.

A cél az volt, hogy áttekintsék, mit lehet adaptálni az új irányelvekből a régiónkban. A konferencián elhangzottak alapján megállapítható, hogy a magyar ellátás a régión belül kifejezetten jól szervezettnek számít, mind a felnőtt, mind a gyermekgyógyászat vonatkozásában, azonban az irányelvek maradéktalan teljesítéséhez még további fejlesztések szükségesek. A különböző országok képviselőinek tapasztalatcseréje a távlati fejlesztések kialakítására is lehetőséget adott.

A Közép-kelet-európai Anyagcsere Konferencia hagyományteremtő céllal indult el a régió szakértői számára tapasztalataik, eredményeik rendszeres megvitatásához, összegzéséhez.

Forrás és fotó: dr. Reismann Péter, II. Sz. Belgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.