Doctor Honoris Causa címet adományozott dr. Merkely Béla rektornak a „Vasile Goldis” Western University of Arad (UVVG). A kitüntetést az aradi egyetem tudományos napok alkalmával szervezett ünnepségének keretei között vehette át a rektor.

Az aradi Kultúrpalotában tartott Doctor Honoris Causa átadási ünnepségen részt vett a város vezetése, az aradi állami egyetem rektora és Marius-Gabriel Lazurca, Budapestre akkreditált román nagykövet is. A Semmelweis Egyetem háromfős delegációjának tagja volt a rektor mellett dr. Kosztin Annamária kardiológus és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató.

Dr. Merkely Béla a laudációt követően rövid előadást tartott, melyben kitért a több mint tíz éve fennálló együttműködés előzményeire. Egyben azt is kifejtette, hogy az idén 250 éves évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem egyik kiemelt célja a világ legjobb 100 egyeteme közé kerülés, és jelezte az egyetem nyitottságát a határon átívelő együttműködésekre, melyek arra hivatottak, hogy közösen járuljanak hozzá a régió oktatási, tudományos és innovációs potenciáljának fejlesztéséhez. Ezt követően a rektor megtartotta szakmai előadását kardiális reszinkronizációs terápia témában.

Galéria

5kép

Az ünnepségen való részvétel mellett a kétnapos látogatás során a rektor folytatta a város és az aradi egyetem vezetőivel Budapesten megkezdett tárgyalásokat, melyek célja a két egyetem közötti kapcsolat továbbfejlesztése, valamint a romániai város vezetése és az egyetem közreműködésével megvalósítható kardiológiai projekt kivitelezési lehetőségeinek megvitatása volt.

Az aradi egyetem rektora, dr. Coralia Cotoraci méltatásában kiemelte, hogy az oktatási-kutatási és egyetemi vezetői szerepei mellett dr. Merkely Béla rektor ugyanaz a klinikus maradt, aki évente több száz ember életét menti meg, javítja életminőségüket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Vasile Goldis Egyetem továbbra is szereplő kíván maradni azon a színpadon, amelyen dr. Merkely Béla és az általa vezetett egyetem főszerepet játszik Közép-Kelet-Európában, a biomedikális felsőfokú képzés és egészségügyi ellátás fejlesztésében.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotók: NKI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.