A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának munkatársai a manilai Trópusi Betegségek Kutatóintézetében tanulmányozzák a trópusi bőrbetegségeket. A közel másfél évig tartó program során összesen 14 szakorvos és rezidens utazik több turnusban a klinikáról a Fülöp-szigetekre, a Semmelweis Egyetem pedig 12 filippínó kollégát fogad, akik a kaukázusi bőrbetegségek, különösen a rosszindulatú bőrdaganatok tanulmányozása céljából érkeznek Magyarországra. Az első magyar orvoscsoport már hazatért és immár a második van Manilában, az első fülöp-szigeteki csoport pedig épp most tartózkodik hazánkban, tagjai előadóként is részt vettek a BőrAkadémia április 4-6. közötti eseményén, melynek egyik napját Tropical Academy címmel, a trópusi bőrbetegségeknek szentelték.

Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy Magyarországon összesen mekkora a trópusi bőrbetegségek előfordulása, már csak azért sem, mert az esetek egy részére diagnózis híján minden bizonnyal fény sem derül. Azt azonban érzékeljük, hogy – elsősorban az egzotikus országokból érkező turisták és letelepedők között – egyre több a trópusi bőrtünetekkel jelentkező beteg Magyarországon is. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján körülbelül havi 1-2 esettel találkoznak. Fontos, hogy felkészítsük a jövő orvosait ezeknek a kórképeknek a diagnosztizálására és megfelelő kezelésére, ami csak úgy valósítható meg, ha az elméleti és gyakorlati képzésünk részévé tesszük a trópusi bőrgyógyászattal kapcsolatos ismereteket. A fülöp-szigeteki neves kutatóintézettel való együttműködés révén olyan tapasztalatcserére és tudástranszferre nyílhat lehetőség, ami alapját képezheti a hazai curriculum-fejlesztésnek és a trópusi bőrbetegségek gyógyításának – hangsúlyozta dr. Sárdy Miklós klinikaigazgató, aki maga is tagja volt a Manilából nemrég hazatért hat fős csoportnak. Hozzátette: az egzotikus bőrbetegségek eddig nem képezték az egyetemi bőrgyógyászati oktatás részét. Ez a helyzet most megváltozik. A manilai neves kutatóintézettel való együttműködés folyományaként az oktatás részévé vált és tavaly óta a szakvizsga tételsorba is bekerült a trópusi bőrgyógyászati betegségek témaköre, s a tankönyv új kiadásában is szerepel majd egy ezzel kapcsolatos fejezet.

A közvetlenül a fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium alá rendelt Research Institute for Tropical Medicine (RITM) oktatást, kutatást és betegellátást is végez. Mivel a manilai orvostudományi egyetemen nincs bőrgyógyász szakképzés, a RITM-ben történik a közel 110 millió lakosú Fülöp-szigetek bőrgyógyász rezidenseinek képzése is. Az intézmény a betegellátásban is aktív: tevékenységét részben az intézetbe érkező betegek gyógyítása révén, részben pedig az orvosi ellátással nem rendelkező területeken végzett missziók keretében látja el. 

A tudományos kollaboráció a nyugati országokkal sokkal gyakoribb, mint az, amikor egy fejlődő országba megyünk a betegellátás megfigyelése alapján tanulni. Sokan úgy gondolják, hogy a fejlődő országok hasonló intézményei csak elmaradottak lehetnek, holott rengeteg tudást és tapasztalatot lehet szerezni ezekben az országokban is. Bár az infrastruktúrán valóban látszik, hogy nincs annyira támogatva, de a RITM minden egyéb szempontból megfelel a fejlett országok modern intézményeinek. A filippínók egyik nyelve az angol és mivel a Fülöp-szigetek sokáig amerikai gyarmat volt, oktatási rendszerük is hasonlít az amerikaihoz. Nemcsak a trópusi betegségekről tanultunk sokat az ottlétünk alatt, hanem számos egyéb területen is sok tapasztalattal gazdagodtunk – hangsúlyozta dr. Sárdy Miklós.

A már hazatért, első magyar orvoscsoport tagjai betekinthettek a RITM tudományos, oktatói tevékenységébe, tanulmányozhatták a trópusi bőrbetegségek diagnosztikáját és terápiáját. Dr. Bencze József, Magyarország fülöp-szigeteki nagykövetének közbenjárásával egy olyan missziós házat is meglátogathattak, ahol katolikus apácák, nővérek rászoruló, nehéz sorsú gyerekeken, fiatalokon segítenek. A ház egyik alapító nővére a magyar származású Fábián Edit. Részt vehettek továbbá egy intézményen kívüli hegyvidéki orvosi misszióban is, melynek során egy távoli, bőrgyógyásszal nem rendelkező településre (Banaue) látogattak, és a helyi kollégákkal együtt vizsgáltak betegeket, köztük bőrtuberkulózisos és leprás eseteket is. A RITM végzi ugyanis többek között a Hansen-betegségben szenvedő, köznyelven leprás betegek gyógyítását is a Fülöp-szigeteken.

A lepra a köztudattal ellentétben csak enyhén fertőző és ma már gyógyítható betegség – magyarországi tömeges felbukkanásától nem kell tartanunk. Hazánkban releváns gyakorisággal a trópusi bőrbetegségek közül a cutan larva migrans, tungiasis, leishmaniasis betegségekkel, elvétve elephantiasisban, filariasisban szenvedő betegekkel találkoznak a bőrgyógyászok. Mycetomát és különböző egyéb gombás megbetegedéseket is lehet látni, melyek klinikai képe sokszor az Európában gyakori gombás fertőzésekkel azonos. A Magyarországon előforduló trópusi bőrgyógyászati esetek száma kevés lenne a tapasztalatszerzéshez, ahhoz azonban túl sok, hogy megengedhessük magunknak, hogy a bőrgyógyász szakorvosok ne készüljenek fel a kezelésükre – mondta Sárdy professzor.

A turizmus és a migráció azonban nemcsak nálunk hozza magával új betegségek felbukkanását. Mivel a Fülöp-szigetekre jelentős bevándorlás történik Európából és Észak-Amerikából, az ottani bőrgyógyászok a trópusi betegségek széles spektruma mellett egyre gyakrabban szembesülnek a kaukázusi bőrtípusú betegek speciális bőrbetegségeivel is. Az együttműködés éppen ezért a filippínó kollégáknak is hasznos, ugyanis ők az európai bőrbetegségek vonatkozásában nem kapnak megfelelő szakképzést, ezek diagnosztizálásában, terápiájában sincs alkalmuk tapasztalatot szerezni. A Magyarországra érkező manilai orvoscsoportok elsődleges célja éppen ezért a kaukázusi bőrbetegségek, ezek között is elsősorban a rosszindulatú bőrdaganatok diagnosztikájában és gyógyításában való jártasság megszerzése.  

A másfél éves projekt megvalósítására a Tempus Közalapítvány Erasmus + nemzetközi kreditmobilitás programja keretében nyílt lehetőség. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika által benyújtott, nyertes pályázatnak köszönhetően, összesen 14 bőrgyógyász szakorvos és rezidens utazik Manilába, és 12 fülöp-szigeteki szakembert fogad a Semmelweis Egyetem 2019 januárja és 2020 tavasza között. Az utazások több turnusban, felváltva történnek. Jelenleg már a második magyar csoport tartózkodik Manilában, és az első filippínó csoport pedig Budapesten. Tagjai előadóként is részt vettek a BőrAkadémia április 4-6. közötti eseményén, melynek egyik napját Tropical Academy címmel, a trópusi bőrbetegségeknek szentelték.

Galéria

10kép

A Bőrklinika ugyanis megpályázta és elnyerte az International Society of Dermatology konferencia-támogatási pályázatát is, ami 5000 dollár értékben adott hozzájárulást külföldi előadók meghívásához. Ez lehetővé tette, hogy a BőrAkadémia egyik napján, Tropical Academy címmel, a trópusi bőrgyógyászatról eshessen szó különböző országokból, köztük Brazíliából, Nigériából, Indiából, és persze a Fülöp-szigetekről meghívott előadók tolmácsolásában. Az esetbemutatásokra is alkalmat adó rendezvény elsősorban bőrgyógyászoknak szólt.

Nagyon fontos, hogy megfelelően kamatoztassuk a tanulmányút során megszerzett tapasztalatokat, kapcsolatokat és ezek ne maradjanak a Bőrklinika falain belül. Munkatársaimmal mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben terjesszük a trópusi bőrbetegségekkel kapcsolatos ismereteket. Nagyon hálásak vagyunk a RITM vezetőségének és munkatársainak ezért a fantasztikus lehetőségért, a náluk szerzett tapasztalatokért. A Fülöp-szigeteken szerzett tudásnak a képzésfejlesztésben és a betegellátásban is nagy hasznát vesszük. Ezeknek az ismereteknek a megszerzésére országhatárainkon belül nem lenne módunk – hangsúlyozta dr. Sárdy Miklós. A RITM-ben töltött idő lehetőséget ad a magyar oktatóknak, rezidenseknek, hogy gyakorlatot szerezzenek a trópusi medicina e nagyon speciális területén.

Dékán Zita – Semmelweis Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fordította: Dékán Zita, Gillespie Faye

Fotók: Research Institute of Tropical Medicine, Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.