Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem és a Central South University.  A kínai Hunan tartományban található felsőoktatási intézmény delegációja szeptember 14-én látogatott az egyetemre.

A kínai egyetem küldöttségét Dr. Merkely Béla rektor, Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja, Dr. Pop Marcel nemzetközi kapcsolatok igazgatója, Dr. Vadlövő Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője, valamint Dr. Yu Funian, az ETK oktatója fogadták.

A megbeszélés kezdetén Dr. Merkely Béla kiemelte, a találkozás fontos állomása lehet annak az eseménysorozatnak, ami jelzi a kínai és a magyar kormány szándékát a két ország közötti kapcsolatok további erősítésére. Ahogyan a kínai „Egy Övezet, egy Út”, úgy a magyar kormány keleti nyitás politikája is kiemelten támogatja az oktatási, valamint a kutatási és fejlesztési kapcsolatokat – emlékeztetett. A rektor kitért arra is, hogy a Semmelweiset jelenleg a legjobb 500 egyetem között tartják számon nemzetközi rangsorokban, de a cél bekerülni a világ száz legjobbja közé a következő tíz évben, amelyhez a magyar-kínai egyetemi kapcsolatok fejlesztése is hozzájárul.

A Central South University kancellárja, Yi Hong professzor beszédében bemutatta egyetemüket és kitért arra, hogy az orvostudomány és a mérnöki tudomány jelentik a legfontosabb képzési területeiket. Kifejtette, hogy hallgatói csereprogramokban, valamint közös kutatási együttműködésekben szeretnének részt venni a Semmelweis Egyetemmel. A Central South University képviseletében Yi Hong mellett jelen volt Li Jie a Doktori Iskola dékánja, Bai Yi a Nemzetközi Együttműködés és Csereprogramok Hivatalának igazgatója, Dr. Huang Jufang az egyetem Általános Orvostudományi Karának titkára, Zou Beiji az Informatikai és Mérnöki Iskola dékánja, valamint Li Xinhua a Külföldi Hallgatók Hivatalának igazgatója vettek részt. A kínai delegációt kísérte a magyarországi Skála-csoport két vezetője Cao He Ping és Nie Wen is, akik közreműködtek a látogatás megszervezésében.

A találkozón Dr. Merkely Béla előadásában bemutatta a Semmelweis Egyetemet és annak nemzetközi kapcsolatait, Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán pedig jelezte az Egészségtudományi Kar nyitottságát hallgatói és oktatói csereprogramra az ápoló- és a szülésznőképzés, valamint a fizioterápia területén.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy egy későbbi személyes látogatás keretében térjenek ki az együttműködés további részleteire. A megbeszélés a két egyetem közötti szándéknyilatkozat aláírásával zárult.

Ezt követően a delegációt Dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója fogadta az Elméleti Orvostudományi Központban, ahol bemutatta a lézercsipesz, az atomerőmikroszkóp és az in vivo képalkotó laboratóriumokat, amelyek az intézet szakmai felügyelete alatt működő Békésy György Biofizikai Kutatóközpont részét képezik.

Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem