a Semmelweis Egyetem
104 nap
2 óra
40 perc
16 mp

Két kínai egyetemre, valamint egy hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos konferenciára is ellátogatott az egyetem delegációja. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja és Dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője Kínában tett látogatásának fő célja volt a meglévő partnerségek megerősítése, új kutatási együttműködések kialakítása, továbbá a hagyományos kínai gyógyászat oktatásával kapcsolatos korábbi tárgyalások folytatása. Az egyetem delegációjához csatlakozott Dr. Yu Funian, az ETK vendégoktatója és a Heilongjiangi Egyetem hagyományos kínai gyógyászati (HKGY) képzésének magyarországi megbízottja, valamint Dr. Xia Linyun az ETK HKGY oktatója.

Az Internationalization of Traditional Chinese Medicine elnevezésű négynapos konferencián közel négyezren vettek részt a világ számos országából. A konferencia keretében az egyetem delegációja bemutatta a Semmelweis Egyetem HKGY-val kapcsolatos tapasztalatát, gyakorlatát, terveit. Magyarországon nagyon hatékony munka zajlik, komoly eredményeket ért el a kínai gyógyászat bevezetésével, így a jogi környezet kialakításával és a képzés szabályozásával kapcsolatban – derült ki a szakma képviselőinek visszajelzéseiből. A konferencia elnöke, Dr. Dong Zhi Lin, aki számos vezető tisztséget tölt be a HKGY európai és világszervezeteiben, felajánlotta segítségét az ETK-ra tervezett oktatási, kutatási, ellátási rendszer felépítéséhez az Amszterdamban több éve sikeresen működő modell alapján.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt és Dr. Pop Marcel kínai tartózkodásuk során jártak a Shandong University of Traditional Chinese Medicine (SDUTCM) egyetemen is. A látogatás egyik kiemelt célja egy korábban egyeztetett és kölcsönösen elfogadott szándéknyilatkozat aláírása, valamint az együttműködési feltételek felvázolása volt. A delegáció az egyetem két hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó  oktatókórházát is megnézte, ahol naponta több száz beteget kezelnek. A látogatás alkalmával megállapodtak az együttműködés fokozatos felépítésében, amelyet elsősorban oktatók kölcsönös látogatásával indítanának el, ehhez a közösen megpályázott Erasmus+ program forrásai adnak majd pénzügyi keretet. Az egyetem képviselőinek meghívását a Kínai – Közép-Kelet-Európai Kórházak Együttműködési Szövetségének júniusi magyarországi találkozóján folytatott megbeszélés előzte meg.

A megbeszélések a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine egyetemen folytatódtak Dr. Xu, az egyetem elnökének meghívására, melyet több korábbi budapesti és shanghaji találkozás előzött meg. 2017-ben egy keret-megállapodás is született a két egyetem közötti együttműködésről. A mostani látogatás során Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán bemutatta az ETK új épületrészének projektjét, és kitért azon területekre, amelyben az egyetem szeretné konkretizálni az együttműködést. A sikeres tárgyalások eredményeként Dr. Xu felajánlotta Yu Funian doktornak a vendégoktatói státuszt, és szorgalmazta a megállapodás mielőbbi tartalommal való megtöltését hallgatók és oktatót cseréjével, illetve kutatási projektek elindításával.

Kiss-Bódi Bernadett
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága