Betűméret: A A A

Amerikai hallgatók a Népegészségtani Intézetben

Nemrégiben amerikai-magyar hallgatói találkozó zajlott a Népegészségtani Intézetben. A jó hangulatú „minikonferencián” az Alabama és a Semmelweis Egyetem hallgatói bővíthették tudásukat és cserélhettek eszmét egymással.
A külföldi tanulmányutakkal foglalkozó nemzetközi CEPA Foundation (cepa-foundation.org) azzal a kéréssel fordult intézetünkhöz, hogy fogadjunk egy kislétszámú, 12 főből álló egyesült államokbeli hallgatói csoportot. A diákok kifejezetten azzal a céllal érkeztek Európába, hogy tanulmányozzák az amerikaitól nagymértékben eltérő egészségügyi rendszereket,  és első kézből szerezzenek információt azokról a kulturális, történelmi, gazdasági és politikai hatásokról, amelyek ezek kialakulásához vezettek.
Az alapítvány felkérésének örömmel tettünk eleget. Május 18-án, pénteken az Alabama Egyetem (Huntsville) hallgatói küldöttségében elsősorban diplomás ápoló diákok érkeztek intézetünkbe Marlena Primeau professzorasszony vezetésével, de voltak közöttük fizioterápiát és biológiát valamint fogorvostudományt tanuló hallgatók is.
Prof. Dr. Horváth Ildikó intézetigazgató köszöntője után a küldöttek megtekintették a Nagyvárad téri Elméleti Tömb oktatási helyiségeit, a 21. emeleten pedig megcsodálták a kilátást és az intézet első igazgatójának, Fodor József emlékére berendezett korhű szobát. Ezt követően Dr. Balázs Péter tartott számukra rövid, de mégis tartalmas összefoglalót a magyar egészségügyi rendszer felépítéséről és finanszírozásáról, amely előadáshoz a hallgatók kifejezetten sok kérdést tettek fel.
Az egyetemi étteremben elköltött ebéd után a találkozó kötetlenebb formában folytatódott. A TDK hallgatók Dr. Terebessy András vezetésével átfogó képet adtak az intézeti tudományos munkáról, az összesen hat darab rövid, négyperces prezentáció ismét sok kérdést hozott elő vendégeinkből. A találkozó végül egy teljesen kötetlen hallgatói eszmecserévé alakult. A „tédékások” és a felhívásunkra a találkozón szintén részt vevő, további magyar és nemzetközi Semmelweis-diákok a látogatóba érkezett alabamai hallgatókkal beszélhették át a két egyetem hasonlóságait és különbözőségeit.
A két intézmény közötti (tudomásunk szerinti első) kapcsolatfelvétel kimondottan jó hangulatúra sikerült. Bízunk benne, hogy a látogatóba érkező diákok és vezető tanáruk jó benyomást szereztek a Semmelweis Egyetemről és Magyarországról, amely akár egy későbbi együttműködés alapját is eredményezheti.