Betűméret: A A A

Kutatók éjszakája 2014

SE Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet        

1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. (NET)

PROGRAM:

2014.09.26. 17:00-18:30. Műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás

2014.09.26. 19:00-20:30. Műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás

Helye: NET Oktató Műtő

Rövid előadásban ismertetjük a sebészeti gyakorlatban használt fontosabb eszközöket, csomózási módszereket és varrattípusokat. Majd az érdeklődők számára lehetőséget adunk ezen technikák gyakorlására.

Bemutató személy: Dr. Ferencz Andrea, Szabó Györgyi

Dr. Ferencz Andrea: egyetemi docens, sebész szakorvos. A sebészeti műtéttan oktatásában több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Fő kutatási területe a vékonybél transzplantáció kísérletes vizsgálata. Számos klinikai kollaborációt tart fenn a sebészeti kutatások terén is.

Szabó Györgyi: egyetemi adjunktus. Biológusként végzett Debrecenben, majd a debreceni, jelenleg a budapesti Kísérletes Sebészeten folyó kutató és oktató munkába kapcsolódott be. Fő érdeklődési területe a sebészeti beavatkozás okozta hasüregi összenövések folyamatának vizsgálata és a megelőzésének lehetőségei.

Hallgatói létszám:       Minimum 5 fő – maximum 20 fő/program

Regisztráció:               A korlátozott műtőtermi kapacitás miatt szükséges.

Kontakt személy:       Klotz Dávid, Tel: (1) 459-1500/56569

 

2014.09.26. 17:00-17:45. Robotsebészet

2014.09.26. 18:00-18:45. Robotsebészet

Helye: NET Oktató Műtő

Az előadás bemutatja a laparoszkópos sebészet rövid történetét és az abból mára kifejlődött robot és telemetrikus sebészetet.

Bemutató személy: Prof. Dr. Sándor József

Dr. Sándor József: sebész szakorvos, egyetemi tanár, a laparoszkópos sebészet hazai úttörője. Közel öt évtizede oktatója a Semmelweis Egyetemnek, a világ számos országában vezető egyetemeken és nemzetközi kongresszusokon több száz tudományos előadást tartott illetve közölt tanulmányokat nemzetközi és hazai folyóiratokban. Munkásságának elismeréseként 2000-ben az Amerikai, 2010-ben a Japán Laparo-Endoszkópos Társaság választotta tiszteletbeli tagjává.

Hallgatói létszám:       Minimum 5 fő – maximum 25 fő/program

Regisztráció:               A korlátozott műtőtermi kapacitás miatt szükséges.

Kontakt személy:       Klotz Dávid, Tel: (1) 459-1500/56569

 

2014.09.26. 17:00-17:45. Video-endoszkópos sebészet gyerekeknek

Helye: NET 1. szemináriumi terem

Kifejezetten gyereknek összeállított programunkra 5-14 éves korig várjuk a laparoszkópos sebészet iránt érdeklődőket. A résztvevők tréning boxban elhelyezett játékos feladatokat végezhetnek, miközben szeretnék megfigyelni a video játékokon felnövő generáció teljesítményét.

Bemutató személy: Dr. Csukás Domokos, Fehér Daniella

Dr. Csukás Domokos: egyetemi tanársegéd. Állatorvosként végzett a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Majd több, nagy betegforgalmú, budapesti kisállat klinika munkatársa. Fő érdeklődési területe a heveny- és krónikus betegségek kórházi körülmények között végezhető intenzív ellátása, az aneszteziológia és a lágyszöveti sebészet. Alapítója és szakmai vezetője egy mobil állategészségügyi szolgálatnak.

Fehér Daniella: az intézet PhD hallgatója. A Debreceni Egyetemen molekuláris biológiát és orvosi biotechnológiát hallgatott, majd a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetnél kezdett dolgozni. Főbb kutatási területe a sejtaggregátumok létrehozása különböző biológiailag lebomló nanofelületeken. Érdeklődés: őssejt kutatás.

Hallgatói létszám:       Minimum 5 fő – maximum 12 fő (gyerekenként 1-2 kísérő lehet)

Regisztráció:               A tréner boxok száma miatt szükséges.

Kontakt személy:       Klotz Dávid, Tel: (1) 459-1500/56569

 

2014.09.27. 18:00-19:00. Video-endoszkópos sebészet

Helye: NET 1. szemináriumi terem

Rövid előadásban ismertetjük a video-endoszkópos sebészeti látásmódot és műtéti módszereket. Majd az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk, hogy saját maga is kipróbálja és érzékelje a kéz-szem koordináció és mélységérzékelés nehézségeit egy olyan technika alkalmazása esetén, ahol 3 dimenzióban dolgozunk, de csak 2 dimenzióban látjuk a mozdulatokat.

Bemutató személy: Prof. Dr. Wéber György, Dr. Csukás Domokos, Fehér Daniella

Dr. Wéber György, intézetvezető egyetemi tanár, sebész és érsebész szakorvos. Fő érdeklődési területe a laparoszkópos sebészet. Minimál invazív sebészet területén végzett nemzetközi szinten is elismert kutatásokat. Számos alkalommal volt e tárgykörben a Harvard Egyetem (Boston-USA), valamint a nápolyi egyetem „Nouvo Pellegrini” oktatókórháza továbbképző tanfolyam fakultásának tagja és a kurzusok gyakorlatvezetője Jelenleg a természetes testnyílásokon keresztüli – heg nélküli – sebészet élettani és technikai részleteit vizsgálja.

Hallgatói létszám:       Minimum 5 fő – maximum 12 fő

Regisztráció:               A tréner boxok száma miatt szükséges.

Kontakt személy:       Klotz Dávid, Tel: (1) 459-1500/56569