Betűméret: A A A

Embryológia, elméleti, kísérletes és klinikai fejlődésbiológia

7/3

Programvezető: Dr. Szél Ágoston

Az embryológiának az orvosképzésben elméleti és a klinikai jelentősége van. Az előbbi a fejlődési mechanizmusok molekuláris szintű szabályozásának (indukció, transzkripciós faktorok hatása, homeobox gének stb.) megismerését és ebből következőleg a kongenitális malformációk kialakulásának értelmezését jelenti, az utóbbi pedig ezen malformációk kialakulásának esetleges megelőzését, illetve korrekcióját foglalja magába.  Az embryológia felhasználja a fiziológia, a genetika, az immunológia és a morfológia módszereit és a molekuláris genetikának az embryológiába való bevonulásával fejlődésbiológiává terebélyesedett.

A program eredetileg a lymphomyeloid rendszer fejlődésbiológiai kérdéseire épült,- ezen belül a dendritikus sejtek eredetét a centrális és perifériás nyirokszervekben vizsgálta de ma már ideg, izom, a szív és a végtag fejlődési problémák is szerepelnek a témakínálatban. Felöleli továbbá a retina fotoreceptorainak differenciálódását, a látópigmentek expresszióját valamint a corpus pineale és a fotorecepció kapcsolatát is. Mivel a signal transzdukciós mechanizmusok működése nem értelmezhető az endocitózis jelensége nélkül, így a receptor-ligand kapcsolat is az endocitózis jelensége is a kutatás tárgyát képezi.

A programban alkalmazott metodikák; rutin hisztológiai eljárások (paraffin és félvékony metszetek készítése, elektronmikroszkópia), immuncitokémia, fluoreszcensz technika, konfokális mikroszkópia, sejt-és szövettenyésztés, monoklonális antitestek előállítása, hybridoma klónozás, felülúszók kémiai tisztítása, Western blotting, embryomanipulációs technikák (ablatio és transzplantáció), csirke-fürj kimera és parabiozis , farmakológiai hatások az embriógenezisre.