Betűméret: A A A

Felkészülés a műtétre

Bár a várakozási idő sokszor hosszúnak tűnik, s a betegeknek rengeteg ideje van a műtéten és az azt követő időszakon gondolkodni, mégis a legtöbbjük úgy érzi, mikor eljön a műtét napja, hogy nem volt elég ideje felkészülni. Annak érzése ugyanis, hogy valaki biztos döntésében és teljes tudatában van annak, hogy pontosan mi vár rá egyfajta mentális rákészülés, az eseményhez kapcsolódó tudásanyag kognitív és érzelmi elsajátítása, a feltétele.

A tüdőtranszplantációba való beleegyezés az élet nagy döntései közé tartozik, melyet nem lehet meghozni anélkül, hogy a transzplantáció előtt álló személy és családja ne mérlegelné alaposan, hiszen ennek a döntésnek a következményeivel nekik kell együtt élniük. A tüdőtranszplantáció ugyanis egy komoly és határozott elköteleződés a jelölt és családja részéről, hogy mind műtét előtt, mind utána együttműködnek az orvosokkal és betartják – a sokszor szigorú – utasításokat a kezelésre és az életmódra vonatkozóan.

Testmozgás: A várólistán töltött idő alatt nagyon fontos, hogy jó kondícióban tartsa a beteg magát, izomzata erősödjön, és izommennyisége megmaradjon, sőt a rendszeres testgyakorlatokkal inkább növekedjen. Elsősorban a mell- és lábizomzatot célszerű naponta erősíteni gyógytornász által korábban megtanított gyakorlatokkal.

A gyakorlatok végzésénél oxigénpótlás lehet szükséges, melynek mértékét kezelőorvosa és gyógytornásza együttesen határozzák meg.

Étkezés: Fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyen be izomzatának szintentartásához, adott esetben növeléséhez. Ehhez végső esetben PEG (gyomor szonda) beültetés is szükségessé válhat.

Fogászat: Fontos, hogy a várakozási idő során a beteg menjen el fogorvosához, hozassa rendbe fogait, mivel a beteg fogak a transzplantáció után veszélyes fertőző gócként viselkedhetnek. A műtét után az első félévben ugyanis a fertőzésveszély miatt nem javasolt fogászati beavatkozást végeztetn 

Védőoltás: Még a tüdőátültetés előtt javasolt a betegnek és családtagjainak influenza elleni védőoltása. Műtét előtt a fertőző májgyulladás (Hepatitis-B) elleni oltási sor és a bárányhimlő elleni oltás beadását szükségesnek tartjuk, amennyiben ezekkel szemben a páciens még nem védett.

Forrás: Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs- és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.