Betűméret: A A A

Az ölelés világnapja (07/07)

Ez a világnap egy kitűnő alkalom arra, hogy az ember megöleljen másokat, illetve ölelésekben részesedjen. Azon túl, hogy egy igen kellemes élmény, főleg akkor, ha szeretjük és ismerjük is az illetőt, az ölelésnek számos kedvező hatása van az egészségünkre nézve.

http://www.loler.hu/files/oleles_vagy_szumo_2.jpg

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres ölelés csökkenti a kardiovaszkuláris és depressziós betegségek gyakoriságát, javítják az általánosan vett testi egészséget, és hozzájárulnak egy erős immunrendszer kialakulásához. Minden egyes ilyen alkalomkor megnövekszik az oxitocin szint, amelynek következtében fokozódik bennünk a ragaszkodás érzése. Ezzel párhuzamosan csökken a cortisol szint, amely így a vérnyomás mérséklődéséhez vezet. Kutatások kimutatták, hogy a depresszió és kimerültség igen is csökkenti az immunrendszer hatásfokát, így a beteg jobban ki van téve a különböző megbetegedéseknek. Azzal, hogy az illető szeretve érzi az ölelést, csökken a depresszió, így csökken a szervezetre kifejtett negatív hatása.

Az alábbi házi videón igen sok tanulság vonható le, főleg a szeretet univerzalitásáról:

Azon kívül, hogy az ölelés egészséges, igen is kellemes foglalkozás. Nem csak javul a közérzetük, de fokozódik az illetővel az összetartottság érzése. Így mindenkinek ajánlható, hogy nem csak e napon, hanem minden nap ölelje meg partnerét, gyermekét, amennyiben egyik sincs akkor barátját, ha még barátja sincs, akkor meg bárkit az utcán. Egy ölelés nem kerül semmibe, így ne fukarkodjunk vele.

Linkek:
http://www.world-hug-day.net/

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.