Betűméret: A A A

Az emberi jogok világnapja (12/10)


A emberjogi nyilatkozatot John Peters Humphrey kanadai jogász és emberjogi aktivista fogalmazta meg olyan emberek közreműködésével, mint Eleanor Roosevelt. A nyilatkozatot 1948. december 10-én fogadták el az ENSZ párizsi ülésén. Rendszeresen hivatkoznak rá a különböző kisebbségek, és eszmeisége a modern világ mérföldköve; első lépés a faji, vallási, nemzeti, politikai, szexuális, nemi irányultság alapú diszkriminációtól mentes, szabad világ felé.

A nyilatkozat 30 cikkben fogalmazza meg az emberi jogokat, amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül. Fontos, hogy a nyilatkozat nem törvény, tehát senki sem kötelezhető annak betartására, de mégis egy igen hatékony módszer arra, hogy diplomáciai kényszert fejtsenek ki a segítségével.

A harminc cikk legfontosabb elemei:
1. Jog az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz;
2. Jog a művelődéshez;
3. Jog a kulturális életben való részvételhez;
4. Jog a magántulajdonhoz;
5. Védelem a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód és büntetés elől;
6. A gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága;
7. A vélemény és kifejezése szabadsága.

Az alábbi videón Eleanor Roosevelt látható, aki beszédet mond az üggyel kapcsolatban:

Charles Mali, libanoni filozófus és diplomata szerint ez az anyag az egyik legfontosabb nemzetközi dokumentum. Eleanor Roosevelt pedig azt mondta, hogy ez a nyilatkozat a modern emberiség Magna Chartája. Sokak még most sem látják be jelentőségét, és inkább a nyugati értékrend „erőszakos” propagálásának tekintik. Egy a biztos, az emberjogi nyilatkozat a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma; eddig 337 nyelven és nyelvjáráson olvasható.

Linkek:
http://fej.shp.hu/hpc/web.php?a=fej&o=1161365590

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.