Betűméret: A A A

Az AIDS-ellenes világnap (12/01)

A HIV vírus néhány évtized leforgása alatt világméretű problémává nőtte ki magát. A szakirodalom 1981-től használja az Acquired Immunedeficiency Syndrome (AIDS) elnevezést, azonban a betegség hátterében húzódó kórokozót, a Humán Immundeficiencia Vírust (HIV), csak három évvel később tudták azonosítani.

Egyes felmérések szerint eddig összesen 50 millióan fertőződtek meg a vírussal, és ebből 30 millióan el is hunytak. Ma évente valamivel több mint 2,5 millió új esetet és 2 millió halottat jelentenek be. A világjárvány mérséklődő tendenciát mutat; korábbi években előfordult, hogy akár 3,5 millió új esetet is felfedeztek. Kiemelkedő problémát jelent a gyermekek fertőzöttsége, 2011-ben majdnem 400 000-en betegedtek meg. A gyógyszerek magas ára miatt a globális ellátás igen nehézkes. Áttörést jelenthetne a védőoltás kifejlesztése.

Az alábbi ábrán látható a magyar statisztikai adatok:

A megfelelő felvilágosítással sokat lehet segíteni. Sokan összekeverik a HIV és AIDS fogalmát. A HIV maga a vírus, az AIDS pedig az általa okozott betegség végstádiuma. Fontos tudni, hogy a betegség nem terjed könnyel, légúti váladékkal, vizelettel, széklettel, szúnyogokkal és egyéb vérszívókkal, mindennapi érintkezés során (kézfogás, simogatás), sérülésmentes csókkal, közös evőeszközök és WC használatával. A vírus azonban terjedhet vér közvetítésével (iv. tűhasználók), ondó ÉS hüvelyváladékkal (tehát mind a homoszexuálisok és heteroszexuálisok érintettek), illetve az anyatej útján.

1. A vér közvetítésével
– Nem ellenőrzött vérrel és vérkészítményekkel (Nálunk extrém RITKA!!!)
– Bőr vagy nyálkahártya érintkezéssel, annak sérülésével
– Kábítószerélvezők közös tűhasználata során
– Tetováláshoz használt közös tű útján
– Transzplantáció
– Magzat méhen belüli élete vagy a születés közben.

2. Az ondó közvetítésével
– Hüvelyi, szájjal, végbélnyíláson át történő érintkezéssel
– Mesterséges megtermékenyítés során
3. A hüvelyváladék közvetítésével
– Hüvelyi, szájjal, végbélnyíláson át történő érintkezéssel
– Vérrel keveredve a szülés folyamán az újszülöttre nézve veszélyes lehet
4. Az anyatej közvetítésével szoptatás révén a csecsemőre nézve

Az alábbi videó részletesen foglalkozik a HIV-hez/AIDS-hez kapcsolódó tévhitekkel:

A betegség gyógyítására egyelőre nincsen végleges terápia, azonban az új gyógyszerek nem csak az élet meghosszabbítására, hanem az életminőség javítására is képesek, sőt a terjedés valószínűségét is csökkentik. Ki kell jelölni a veszélyeztetett csoportokat, hogy vélük célzottan lehessen foglalkozni. Sok tévhit él az emberekbe, amely ellen küzdeni kell. A HIV-fertőzöttség nem a melegek betegsége. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket, függetlenül attól, hogy az illető heteroszexuális, biszexuális vagy homoszexuális. A betegség nem terjed hétköznapi érintkezés során, így az érintettektől nem szabad rettegni. Amennyiben sikerül ezek a hiedelmeket eloszlatni, nagyban csökkenni fognak a fertőzések olyan esetei, amelynek hátterében a tudatlanság áll.

Linkek:
http://www.hivpozitiv.hu/index.php?idmenuitems=2
http://www.oek.hu/oek.web?nid=379&pid=1
http://tasz.hu/hiv-aids
http://anonimaids.hu/fertozesek/hivaids/
http://www.hatter.hu/hiv

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.