Betűméret: A A A

A televíziózás világnapja (11/21)

A televíziózás már-már beépült a legtöbb ember napi rutinjába. Ezzel önmagában nem is lenne semmi baj, ha nem a fizikai aktivitás rovására menne. Az inaktív életmód egyik központi oka a televíziózás maga. A WHO szerint az adipogén környezet – amelynek egyik eleme az ülő életmód ¬– leküzdése lesz az egészségügy egyik legnagyobb kihívása. A tendenciák figyelembevételével (az elhízott gyermekek számának növekedése, a 2-es számú diabetes egyre hamarabbi életkorban való megjelenése) ez könnyen megérthető.

Mielőtt rátérnék az ülő életmód egészségügyi hatásaira, következzen egy kis ízelítő a televíziózás történetéből. A teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása Tihanyi Kálmán nevéhez kapcsolódik, aki 1924-ben fejlesztette ki ezt a típusú berendezést. Miután bejelentette szabadalmát, megkereste őt a Radio Corporation of America. Az első rendszeres adás – a német Telefunken – 1935-ben indult be.

A televíziózás egészségre gyakorolt hatását leginkább közvetve fejti ki, az inaktivitás útján. A testmozgás hiánya becslések szerint 1,9 millió halálesethez vezet évente a világban, a fejlett országokban az inaktivitásnak tulajdonítható a halálozás 6-6,7%-a. A mozgásszegény életmód fokozza a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát; sőt, közvetlen összefüggés van az inaktivitás és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás között.

Egyes kutatások kimutatták, hogy igenis van kapcsolat a gyermekkori elhízás és a televízió előtt eltöltött órák számával. Minden napi 1 óra tévézés 2 %-kal növeli az elhízás prevalenciáját. Az elhízás gyakorisága 5,3-szor gyakoribb azon gyerekek között, akik több mint 5 órát tévéznek azon gyermekekhez képest, akik csak napi 0-2-t. A saját tévével rendelkező gyermekek heti 4,6 órával többet tévéznek, mint a saját készülékkel nem rendelkezők. Összességében elmondható, hogy a „tévés gyermekek” 31%-ánál a BMI 85 percentil feletti, így az elhízás kockázata náluk fokozott.

Természetesen senkinek sem célja, hogy eltiltsa az embereket a televíziózástól. Amennyiben a család tagjai közösen szórakoznak, megbeszélve a látottakat és hallottakat, a tévé hozzájárulhat az összetartozás érzésének növekedéséhez. Ezenkívül számos érdekes ismertekre is szert tehetnek. Egy a fontos, nem szabad elmulasztani a rendszeres fizikai aktivitást.

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.