Betűméret: A A A

A lepra elleni küzdelem világnapja (01/27)

A lepra sokak szerint egy legyőzött, történelmi jelentőségű betegség. Csak kevesen tudják, hogy a jelenben is tömeges megbetegedéseket okoz a világ különböző részein. Elsősorban a fejlődő országokban terjed, de az Egyesült Államokban is évi 100 új esetet regisztrálnak. A világon körülbelül 10-12 millió leprás beteget tartanak számon.

A betegségért a Mycobacterium Leprae felelős. Egyesek szerint a baktérium Afrika keleti részéről származik. Európában már az ókorban felütötte a fejét, de tömeges megjelenése a keresztes háborúk idejére tehető. Bár ettől a csúcstól kezdve a betegség incidenciája fokozatosan csökkent, mégis voltak fellángolásai. Ilyen volt a XIX. század Svédországában történ eset, ahol két millióan betegedtek meg.

A lepra fertőzőképessége gyenge, általában hosszú távú, szoros együttélés és rossz higiénés környezetben terjed. Kutatók szerint a lakosság 95%-a eleve védett a megbetegedéssel szemben. Az antibiotikum-terápia (dapson, rifampicin, clofazimine, etionamid) nagyon költséges és sok idáig tart.

A leprának két fő megjelenési formája van:

1. Lepromatosus forma: bőrben, nyálkahártyákon, zsigerekben képződő granulomák/lepromák. Miután a beteg váladékaival nagy számban ürítheti a kórokozókat, járványügyi szempontból ez a forma a legjelentősebb.

2. Tuberculoid forma: a bőr foltos elszíneződése és érzéketlenné válása, perifériás idegrendszeri bénulások, szövetelhalások, a végtagok, az arc megcsonkulása a jellemző.

Az erdélyi Tulcea megye Tichileşti városában található az utolsó „lepratelep”. Az adatok szerint 22 lakosa van, és inkább hasonlít egy kis városra, mint egy hagyományos értelemben vett telepre. Állítólag egy kolostorként indult, amelyet egy olyan hercegnő alapított, aki maga is beteg volt. Később épült meg maga a kórház. 1925-ben még egy felkelés is történt, amikor a telep élelemellátása megszűnt, mert a kormány nem tudott fizetni a termelőknek, akik így megvonták a telepnek szánt szállítmányait. A betegek ekkor fellázadtak, és bevonultak a környező városba, ahol a lakók elbarikádozták magukat, amíg a rendőrség ki nem szorította az éhhalál szélén lévő betegeket.

Bár Európában ritkán fordul elő, érdemes tudni a betegségről, főleg ha az ember olyan helyre utazik, ahol ez viszonylag gyakori. A betegség még most is jelen van, és az oda nem figyelés esetleg egy újabb csúcsosodás kialakulását eredményezheti.

Kategória: Világnapok | A közvetlen link.