Betűméret: A A A

Gyártástrend Magazin: Saját fog visszaépítése

2019. 02. 11.

Fogászati innováció bevezetés előtt

A klinikai vizsgálatok igen lényeges eszközei az egészségügyi kutatás-fejlesztésnek annak érdekében, hogy biztosítsák a biztonságos és hatékony orvosi kezeléseket. A jelenlegi klinikai vizsgálatokban az innováció azt jelenti, hogy a vizsgálatok során alkalmazzák a korszerű eljárásokat a beteg egyéni értékeihez mérten. Dr. Molnár Bálint parodontológus szakorvossal beszélgettünk arról, hogy egy meglévő innovációt miként vezetnek be a hazai klinikumba.

a Semmelweis Egyetem Paradontológiai Klinikán Molnár Bálint prof. dr. Windisch Péter vezetésével és dr. Drajkó Zsomborral közösen végzett munkája arról szól, hogy új eljárásokat vezessenek be, jobbá és olcsóbbá tegyék a fogágybetegség következtében elvesztett foghiányok helyreállítását: „Azokkal a fogágybetegségekkel foglalkozunk, amelyek már az ínyt és a fog körüli csontot pusztítják. Az egyik kihívás, hogy ha elveszti a fogát a beteg, akkor hogy lehet a csontot úgy helyreállítani, hogy oda behelyezhető legyen egy fogimplantátum, amelyre később egy korona kerül.” Molnár Bálint egy olyan „Saját csontgraft” nevű projektben vesz részt, amely Semmelweis Innovációs Díjat kapott, és amely kutatás során a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinika a világon elsőként végezhet randomizált, kontrollált klinikai és hisztológiai vizsgálatot a BonMakereszközzel. Ez az eszköz képes a kihúzott fogból csontgraftot készíteni, így megágyazva a fogpótlásnak. „Ez a körülbelül 40 cm oldalhosszúságú készülék létrehozza a kihúzott fog speciális őrleményét, meghatározott 0,5-1 mm nagyságú szemcsemérettel. Az eljárás 20-30 percet vesz igénybe, miközben különböző reagenseket és vegyszeres oldatokat kell adagolni hozzá, adott időben. Ezek a reagensek fertőtlenítenek és hidrofillá teszik a fogőrleményt, olyan fizikai és kémiai tulajdonságokkal ruházzák fel, amelyekkel nem rendelkezne egy alapvető fogdarálmány. Ez azért szükséges, hogy a vérsejtek és a szerves szöveti sejtek mint építőkockák át tudják építeni az őrleményt, és 6 hónap alatt egy erekkel átszőtt szövet jöjjön létre, amelybe már behelyezhető a fogimplantátum.” Az eszköz egyszerű használata, a mérsékelhető műtéti költségek és a saját szövet felhasználásának lehetősége miatt a BonMaker jövőbe mutató, kiszámítható csontpótlási lehetőséget nyújt a gyakorló fogorvosok számára. A kis méret és a könnyű kezelhetőség alkalmassá teszi az eszközt mindennapi használatra is, a gyorsan elsajátítható használati protokoll pedig minden valószínűség szerint segíteni fogja az eszköz elterjedését a piacon.

A BonMaker-készüléket a Korea Dental Solution, egy koreai cég fejlesztette ki, amely Európában keresett egyetemi partnert, hogy kutatásokat végezzenek. Windisch Pétert és Molnár Bálintot a Koreai Nagykövetségen keresztül érték el. A kísérleti folyamat eredményei még nem publikusak, de 2017 vége óta zajlanak jó eredményekkel műtétek.

A páciensek hamarosan nemcsak az eddigi standard szarvasmarha-csontőrleménnyel végzett csontpótlásokon eshetnek át, hanem a BonMaker-eljárás segítségével a saját fogukat építik vissza, feldolgozott formában.

Cikk a cikkben

Semmelweis innováció

A Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatósága az egyetemi, kutatási eredményeket segíti átültetni a gyakorlatba. Ezen belül a TechnológiaTranszfer Iroda [TTI] az, amely az egyetemen keletkező kutatási eredmények tudományos és üzleti hasznosítását támogatja. Az innovációs rendszer több pontján is segít a Semmelweis Innováció: alap- és alkalmazott kutatásoknál felmerülő költségek biztosítását segíti elő hazai és nemzetközi pályázatokból, finanszírozó partnerek bevonásával és a saját innovációs alapból. Az Innovációs Igazgatóság segítségével már 2 millió euró (600 millió forint) uniós forrásból, 16 milliárd forint pedig hazai pályázatokból kihelyezésre került több mint 100 innovációs kezdeményezésre. Amikor egy kutatási folyamat sikerrel zárul, a Technológiai Transzfer Iroda eljuttatja azoknak az eredményeit üzleti, ipari és tudományos partnereknek, valamint iparjogvédelmi eljárást kezdeményez. Az innováció hasznosítási tervének elkészítésében is részt vesz az iroda, itt dől el, hogy egy spin-off vállalkozás jön létre, vagy az egyetemen belül hasznosítják, esetleg licencbe adják a terméket, eljárást. A központ célja, hogy minél több kutatási eredmény piacra kerüljön, hiszen ez növeli a Semmelweis versenyképességét, ezért az ipari és pénzügyi partnerek felkutatása mellett az üzletfejlesztésben is tevékenyen részt vesznek.

Kategória: Nyomtatott, Sajtófigyelő | A közvetlen link.