Influenzajárvány miatt szerdától látogatási tilalmat rendeltek el a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is, így a Semmelweis Egyetem összesen nyolc klinikáján van teljes vagy részleges korlátozás. Mindez a bent fekvő páciensek védelmét szolgálja, a krónikus betegségben szenvedők legyengült immunrendszere ugyanis védtelenebb az influenzafertőzéssel szemben.

Frissítés: 2019. január 28-tól a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mindkét telephelyén (Üllői út, Baross utca) teljes körű látogatási tilalom van érvényben.

Az elmúlt napokban az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Pulmonológiai Klinikán, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika és az Onkológiai Központ valamennyi fekvőbeteg osztályán, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai és nefrológiai, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika intenzív részlegein. Korlátozták a beteglátogatást az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, az Intenzív és Neonatális Intenzív Osztályokon a betegeket az osztályok látogatási rendje szerint kizárólag a szülők látogathatják, de szerdától a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is csak a szülők tartózkodhatnak a gyermekek mellett. A II. Sz. Belgyógyászati Klinika összes részlegén szintén szerdától tilos látogatókat fogadni. A korlátozás az érintett klinikákon visszavonásig érvényes.

Dr. Torzsa Péter a Családorvosi Tanszék egyetemi docense elmondta, a látogatási tilalom a páciensek érdekét szolgálja, a krónikus betegségben szenvedők, különösen a gyermekek és az idősek immunrendszere ugyanis gyengébb, illetve az influenza következtében az alapbetegségük tünetei súlyosbodhatnak, és könnyebben kialakulhatnak a vírus okozta szövődmények is.

Az egyetemi docens hangsúlyozta, hogyha valaki elkapta az influenza fertőzést, akkor átlagosan 4-5 napon át tartó magas lázra, erős fejfájásra és izomfájdalmakra számíthat, a gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében pedig mindenképpen fontos a pihenés és az ágynyugalom. A tünetek rosszabbodása esetén feltétlenül keressék fel családorvosukat különösen azok, akik krónikus betegségben szenvednek. Három napon túl fennálló magas láz, mellkasi fájdalom, megváltozott tudatállapot, a vérnyomás jelentős csökkenése, kifejezett nehézlégzés, véres vagy elszíneződött köpet esetén szintén kérjünk orvosi segítséget. 

Amennyiben már túl vagyunk az influenzafertőzésen, érdemes táplálkozással és vitaminpótlással megtámogatni a regenerálódást. A vitaminok közül a B12-, az A-, C-, E- és D-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, utóbbiból 1000-2000 nemzetközi egységet kellene fogyasztania minden magyarországi lakosnak. Az immunrendszer erősítése szempontjából elengedhetetlen a napi 7-8 óra alvás, valamint a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása is.

Dr. Torzsa Péter felhívta a figyelmet arra is, hogyha valaki 2-3 héttel a gyógyulás után is levertnek, fáradtnak, gyengének érzi magát, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert elképzelhető hogy egyéb krónikus megbetegedés (pl. vérszegénység, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, depresszió, alvási apnoe) áll a tünetek hátterében.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.