A Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média Díjat idén Pataky Enikő és Talum Fruzsina, a HírTelevízió két munkatársa, az azóta megszűnt GyógyHír című magazin felelős szerkesztője és szerkesztő-riportere, a Kopp Mária Hírszerkesztői Díjat pedig Szilágyi Szilvia, az MTVA Minden tudás című műsorának riportere nyerte el. A Dr. Gerber Gábor dékán vezette bírálóbizottság csaknem hetven pályázatból választotta ki a győztes munkákat.

RS50033_KA-20160630-IMG_3768-scrPataky Enikő felelős szerkesztő és Talum Fruzsina szerkesztő-riporter „Megszülettünk hirtelen, egyikünk se kérte. Kérve kérünk, szép jelen: meg ne büntess érte” című riportjában egy koraszülött kisfiú történetén keresztül mutatja be az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán folyó gyógyító munkát. A 2015. november 30-án adásba került riport középpontjában egy 26. hétre született kisbaba és édesanyja áll, emellett bemutatják a Ringató programot. Dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Semmelweis Egyetemen nemcsak a szaktudás adott a koraszülöttek világszínvonalú ellátásához, hanem az infrastrukturális háttér is biztosított.

RS50031_KA-20160630-IMG_3784-scrAz MTVA Minden tudás című műsorának riportere, Szilágyi Szilvia rendszeresen készít televíziós összeállításokat az egyetemen folyó tudományos, egészségügyi munkáról. A Hírszerkesztői Díjat a 2015. október 2-án adásba került immunonkológiáról szóló riportjáért kapta, amelyben Dr. Dank Magdolna, az egyetem Onkológiai Központjának igazgatója beszélt arról, hogyan győzhetjük le a rákos sejteket immunrendszerünk segítségével.

Az elismeréseket Dr. Szél Ágoston, az egyetem rektora adta át a Semmelweis Nap alkalmából tartott ünnepségen. A pályázatra évről évre egyre több pályamű érkezik, idén csaknem hetven anyagból választotta ki a győzteseket a Dr. Gerber Gábor dékán vezette bírálóbizottság. 

A díjjal az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismeri el az egyetem immár hatodik éve. A díjat 2012-ben Kopp Mária orvos-pszichológus professzorra emlékezve nevezték át. A névadás tisztelgés életműve és munkássága előtt, melynek szerves része volt a széles közvélemény tájékoztatása a médián keresztül.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem